ASV varas iestādes ceturtdien sāka kriminālizmeklēšanu sakarā ar trim Sibīrijas mēra infekcijas gadījumiem Floridā, kuri ir pastiprinājuši bažas par iespējamiem bioloģiskā terorisma aktiem. Pirmais infekcijas gadījums ir beidzies letāli.
Baltā nama preses sekretārs Ari Fleišers paziņoja, ka Sibīrijas mēra baktēriju pēkšņā parādīšanās "vēl arvien ir iemesls federālās valdības bažām".

ASV ģenerālprokurors Džons Aškrofts paziņoja telekanālam NBC, ka ir sākta izmeklēšana kriminālnozieguma lietā.

Varas iestādes atzina, ka vēl nav pierādījumu par šo infekcijas gadījumu saistību ar 11.septembra terora aktiem ASV. Tomēr prezidents Džordžs Bušs ir paziņojis, ka var būt gaidāmi jauni terora akti, un amatpersonas nav noliegušas iespējamību, ka to īstenotāji varētu lietot nāvējošus bioloģiskos ieročus.

Prezidents ceturtdien preses konferencē paziņoja, ka valdība saņēmusi "vispārīgus" draudus par jauniem iespējamiem teroristu uzbrukumiem dažu nākamo dienu laikā. Viņa brālis Floridas gubernators Džebs Bušs izdeva dekrētu, kas liek amatpersonām Floridā uzkrāt medikamentus un vakcīnas, lai tos ātri izdalītu ķīmiskā vai bioloģiskā uzbrukuma gadījumā.

"Mēs esam karalaika apstākļos, un vienīgā atbildīgā rīcība ir nodrošināt, lai jebkurā gadījumā būtu pieejamas antibiotikas un vakcīnas," sacīja valdības preses sekretāre Keitija Baura.

Floridas štata Bokaratonas pilsētā Federālā izmeklēšanas biroja (FIB) un veselības aizsardzības darbinieki aizsargtērpos pārmeklēja ēku, kurā trīs cilvēki inficējušies ar Sibīrijas mēra baktērijām.

Ir iespējams, ka baktērijas, kas atrastas uz datora klaviatūras firmas "American Media Inc." ēkā, nav dabiskā ceļā radies paveids un var būt ražotas laboratorijā, paziņoja izmeklēšanai tuvi ziņu avoti.

Pēc Sibīrijas mēra baktēriju ieelpošanas piektdien nomira 63 gadus vecs tabloīda "Sun" fotonodaļas redaktors Roberts Stīvenss, kuram bija 63 gadi. Pēc viņa šo infekciju konstatēja 73 gadus vecam "American Media Inc." darbiniekam, kurš strādā pasta nodaļā, un 35 gadus vecai darbiniecei Stefānijai Deilijai.

Vairāk nekā 1000 cilvēku ir izdarīti Sibīrijas mēra testi un profilaktiski sākta antibiotiskā ārstēšana. Visu šo testu provizoriskie rezultāti līdz šim ir negatīvi.

"American Media" vadītājs Deivids Pekers trešdien pauda pārliecību, ka firma kļuvusi par teroristu uzbrukuma upuri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!