Foto: AFP/Scanpix/LETA

ASV pirmdien sākusies tiesas prāva pret bijušo Mineapoles policistu Dereku Čovinu, kurš apsūdzēts afroamerikāņa Džordža Floida slepkavībā, kas izprovocējusi masu protestus un nekārtības daudzās ASV pilsētās.

Čovins, kurš zemē nogāzto aizturēto Floidu bija spiedis ar celi uz kakla, ir apsūdzēts otrās pakāpes slepkavībā un notiesāšanas gadījumā viņam draud līdz 40 gadu cietumsods.

Viņš arī apsūdzēts trešās pakāpes slepkavībā, par ko draud cietumsods līdz 25 gadiem, un nogalināšanā bez iepriekšēja nodoma, par ko draud desmit gadu cietumsods.

Prāvas sākumā Mineapolē prokurors pavēstīja, ka Čovins pielietojis "pārmērīgu un nevajadzīgu spēku" un "nodevis savu žetonu".

45 gadus vecais Čovins pēc Floida nāves tika atlaists no darba Mineapoles policijā. Vēlāk tiesas priekšā stāsies vēl trīs bijušie Mineapoles policisti.

Bijušie Čovina darbabiedri Tomass Leins, Aleksandrs Kuengs un Tou Čao, kas vai nu palīdzēja viņam turēt Floidu pie zemes, vai neiejaucās notiekošajā, tiek apsūdzēti par līdzdalību otrās pakāpes slepkavībā un slepkavībā bez iepriekšēja nodoma.

Čovins vainu nav atzinis un viņa prāva ilgs aptuveni mēnesi.

Floida nāve pagājušā gada 25. maijā aizturēšanas laikā Mineapolē izprovocēja plašus protestus visā valstī, kuri pārauga grautiņos. Protestētāji uzskata viņa nāvi par simbolu sistemātiskam rasismam un policijas brutalitātei pret afroamerikāņiem.

Visi četri apsūdzētie, kas tika atlaisti vienu dienu pēc Floida nāves, uzstāj, ka lēmums viņu turēt pie zemes bijis pamatots. Viņi arī atsaukušies uz tiesu mediķa liecību, ka Floida organismā atrastās narkotikas var būt primārais viņa nāves cēlonis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!