Foto: AFP/Scanpix/LETA

ASV Valsts departaments saņēmis no Krievijas rēķinu gandrīz 660 000 dolāru apmērā par vismaz daļēji apšaubāma satura medicīniskās palīdzības sūtījumu, ko Kremlis un Krievijas mediji sākotnēji dēvēja par humāno palīdzību.

Kā liecina ASV Federālās ārkārtējo situāciju pārvaldības aģentūras (FEMA) sniegtā informācija, aprīļa sākumā piegādātajā kravā cita starpā atradušās lietas, kādas slimnīcās parasti neizmanto, tai skaitā saimniecības cimdi un kaujas gāzmaskas, kas paredzētas aizsardzībai no ķīmiskā vai bioloģiskā uzbrukuma un pilnībā aizsedz seju, tāpēc neder mediķu darbā.

Arī 45 plaušu ventilēšanas aparāti nav derējuši tūlītējai izmantošanai paredzētā sprieguma nesaderības dēļ, pastāstījušas ASV amatpersonas.

Kravā, ko Krievijas bruņoto spēku lidmašīna nogādāja Ņujorkā, bijuši arī ķirurģiskie cimdi, respiratori, medicīniskie spectērpi un dezinfekcijas līdzekļi.

Šobrīd nav ziņu, cik noderīgs izrādījies sūtījums kopumā. Federālā valdība to nosūtījusi Ņujorkas un Ņūdžersijas štata amatpersonām, kas pagaidām nav atbildējušas uz jautājumu, vai šīs preces nodotas mediķiem, vai arī vēl glabājas noliktavās.

Sākotnēji medicīnisko iekārtu un palīglīdzekļu sūtījumu Maskava raksturoja kā solidaritātes žestu un humānās palīdzības akciju, kas veikta pēc prezidenta Donalda Trampa lūguma telefonsarunā ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, bet drīz vien ASV Valsts departaments atzina, ka šī krava iepirkta par naudu.

Krievijas Ārlietu ministrija aprīļa sākumā paziņoja, ka pusi no sūtījuma apmaksā ASV, bet par otru pusi maksājis Krievijas Tiešo investīciju fonds, kuram ASV 2015.gadā noteica sankcijas saistībā ar Krimas aneksiju.

Tramps saņēmis asu kritiku par to, ka piedalījies šādā Kremļa propagandas akcijā, bet paziņojis, ka Krievijas propaganda viņu "ne mazākajā mērā neuztrauc".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!