Foto: AFP/Scanpix

ASV Senāta Tieslietu komiteja ceturtdien nobalsojusi par demokrātu sagatavoto likumprojektu, kas aizliegtu privātpersonām iegādāties un glabāt kaujas ieročus, lielas ietilpības aptveres un bruņusitēju lodes.

Komiteja apstiprināja likumprojektu ar desmit balsīm par un astoņām pret.

Kaujas ieroču aizliegums kopā ar vēl trim citiem punktiem, kas iepriekš apstiprināti ierosinātās ieroču reformas ietvaros, apstiprināšanas gadījumā būs lielākās izmaiņas ASV ieroču kontroles likumdošanā, kādas īstenotas vairāku paaudžu laikā.

Tomēr līdz reformas īstenošanai vēl ejams tāls ceļš, jo pret to Kongresā iebilst ne tikai republikāņi, bet arī daudzi konservatīvi noskaņoti demokrāti.

Jau vēstīts, ka pēc traģiskās apšaudes Konektikutas štata pamatskolā Vašingtona ar jaunu sparu apņēmusies samazināt ieroču radīto vardarbību, sākot ar šaujamieroču kontroles likumu reformu.

14.decembrī 20 gadus vecais Ādams Lanca Ņūtaunas Sendijas Hukas pamatskolā nošāva 20 bērnus sešu līdz septiņu gadu vecumā, kā arī skolas direktori, psiholoģi, divas skolotājas un divas skolotāju palīdzes un visbeidzot nošāvās pats.

Šāvējs izmantoja pusautomātisko ieroci "Bushmaster XM15", kuram līdzīgi pēc ieroču jomas likumu reformas tiktu aizliegti.

1994.gadā, demokrātu prezidenta Bila Klintona laikā, Amerikas Savienotajās Valstīs tika parakstīts aizliegums, kas attiecās uz 19 veidu kaujas ieročiem, bet tā termiņš beidzās pēc desmit gadiem, un centieni šo aizliegumu atkal atjaunot līdz šim cietuši neveiksmi.

Nesen ASV Senāta Tieslietu komiteja apstiprināja likumprojektu, kas paredz bargus sodus par ieroču iegādi citām personām, kurām tas nav atļauts.

Komiteja arī atbalstīja līdzekļu palielināšanu skolu drošības uzlabošanai un stingrāku potenciālo ieroču pircēju pārbaudi.

Tomēr līdz reformas īstenošanai vēl ejams tāls ceļš. Lai tā tiktu apstiprināta Senātā, nepieciešamas 60 balsis, bet demokrāti kontrolē tikai 55 no 100 vietām. Tātad nepieciešams vēl vismaz piecu republikāņu senatoru atbalsts.

Vēl smagāka cīņa gaidāma ASV Pārstāvju palātā, jo to kontrolē republikāņi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!