Foto: AFP/Scanpix

ASV Republikāņu partijas senatori Džons Makeins un Džons Donelijs nosūtījuši Savienoto Valsti prezidentam Barakam Obamam vēstuli ar lūgumu piegādāt Ukrainai aizsardzības ieročus un pastiprināt apmaiņu ar izlūkošanas datiem.

"Mums ir jānodrošina Ukrainas karavīri ar atbilstošu aizsardzības bruņojumu, tādu kā prettanku ieroči, lai palīdzētu viņiem atgūt savu teritoriju," vēstulē Obamam raksta senatori.

Tas ir "mazākais", ko ASV var darīt šajā situācijā.

Turklāt senatori uzstāj uz izlūkinformācijas nodošanu, jo tas būtu atbalsts Ukrainas drošības struktūrām to cīņās ar teroristiem.

"Mēs aicinām jūs nodrošināt Ukrainu ar atbilstošiem izlūkdatiem, lai mums būtu pārliecība par to, ka tai [Ukrainai] ir nepieciešamais atbalsts, lai stātos pretī teroristiem, " norādīja senatori.

Krievija februāra beigās okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu, bet martā to anektēja. Starptautiskā sabiedrība nosodījusi Krimas okupāciju un tās aneksiju neatzīst.

Krievijas diversanti, algotņi un vietējo separātistu kaujinieki aprīļa vidū Ukrainas austrumos sāka sagrābt valsts iestāžu un milicijas nodaļu ēkas, kā arī citus stratēģiskos objektus. Reaģējot uz šiem notikumiem, Ukrainas varasiestādes izvērsušas pretterorisma operāciju.

5.jūlijā separātistu bandas tika padzītas no diviem nozīmīgiem Donbasa centriem - Slovjanskas un Kramatorskas. Kaujinieki tagad savus spēkus koncentrē Doņeckā un Luhanskā.

Sodot Krieviju par Krimas aneksiju un Austrumukrainas destabilizāciju, Eiropas Savienība, ASV un citas rietumvalstis noteikušas sankcijas daudzām Krievijas augstākajām amatpersonām, Kremļa tuvākā loka cilvēkiem, kā arī Krievijas ekonomikas finanšu, aizsardzības un enerģētikas nozarēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!