Foto: LETA
Vairāki vadoši demokrātu un republikāņu senatori vēlas, lai Vašingtona reaģē uz Krievijas iespējamo iejaukšanos ASV prezidenta vēlēšanu procesā un tās militārajām aktivitātēm Ukrainā un Sīrijā, neskatoties uz jaunievēlētā prezidenta Donalda Trampa izteikumiem par attiecību uzlabošanu ar Maskavu.

Demokrātu senators Bens Kardins trešdien pavēstīja, ka viņš strādā pie "visaptverošas" likumu paketes, lai atbildētu tām Krievijas aktivitātēm Eiropā un Sīrijā, kas ir pretrunā ASV interesēm, kā arī kiberuzbrukumiem pirmsvēlēšanu kampaņas laikā.

"Krievija Amerikai rada ļoti nopietnu problēmu. Viņi nav mūsu partneri. Viņi ir huligāni," reportieriem uzsvēra Kardins, kurš darbojas Senāta Ārlietu komitejā.

"Vai jūs uzbrūkat mums ar MiG vai ar "peli", tas ir uzbrukums. Tas liek atbildēt. Ir skaidrs, ka viņi bija atbildīgi par kiberuzbrukumiem mūsu valstij aizvadītajās vēlēšanās," norādīja senators.

Arī citi ASV likumdevēji, atgriežoties Vašingtonā pirmo reizi kopš Trampa uzvaras 8.novembrī, aicinājuši noteikt jaunas sankcijas pret Krieviju.

Ietekmīgais republikāņu senators Lindsijs Greiems, atklāja reportieriem, ka vēlas rīkot Senāta noklausīšanos par Krievijas prezidenta Vladimira Putina iespējamo iejaukšanos ASV vēlēšanās.

"Mēs nevaram sēdēt malā," uzsvēra Greiems.

Kardins neatklāja plānoto sankciju detaļas, lai arī ceturtdien viņam paredzēta uzruna par Krievijas politiku.

Atbildot uz jautājumu, vai likumu paketē ietilps jaunas sankcijas, senators atbildēja, ka "tās būs visaptverošas".

Kardins atzina, ka pašreizējā Kongresa sasaukuma laikā būs grūti pieņemt attiecīgo likumprojektu, tomēr senators pauda cerību ielikt pamatus turpmākais rīcībai.

Kardins arī aicināja ASV prezidentu Baraku Obamu rīkoties pirms amata atstāšanas 20.janvārī.

Kongress jau ir pieņēmis likumu, kas dod prezidentam pilnvaras rīkoties, tostarp noteikt papildu sankcijas vai nosūtīt bruņojumu Ukrainai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!