ASV senators Džons Kerijs no Masačūsetsas otrdien uzvarēja vēl piecās priekšvēlēšanās, kurās Demokrātu partija izvirzīs savu kandidātu, kas ASV prezidenta vēlēšanās novembrī sacentīsies ar republikāņu kandidātu - tagadējo prezidentu Džordžu Bušu, ziņoja ASV telekanāli.
Priekšvēlēšanas otrdien notika septiņos štatos. Kerijs uzvarēja Misūri, Arizonā, Delavērā, Ziemeļdakotā un Ņūmeksikā, bet pilnīgu uzvaru viņam liedza senators Džons Edvardss no Ziemeļkarolīnas, kurš uzvarēja savā dzimtajā štatā Dienvidkarolīnā, un bijušais NATO spēku virspavēlnieks Eiropā Veslijs Klārks, kurš guva uzvaru Oklahomā.

Kerijs ir uzvarējis arī pirmajās priekšvēlēšanās, kas 19.janvārī notika Aijovas štatā, un otrajās priekšvēlēšanās, kas 27.janvārī notika Ņūhempšīrā.

Kerijs ir nostiprinājis savas pozīcijas uz Demokrātu partijas kandidatūru prezidenta vēlēšanām, bet Edvardss un Klārks ir kļuvuši par viņa galvenajiem sāncenšiem. Vjetnamas kara veterāni Kerijs un Edvardss un atvaļinātais ģenerālis Klārks apsteidz bijušo Vermontas štata gubernatoru Hovardu Dīnu, kurš bija uzskatīts par priekšvēlēšanu favorītu un savā kampaņā asi iebilda pret karu Irākā.

Otrdien no priekšvēlēšanām izstājās senators no Konektikutas Džozefs Lībermans, kurš bija cerējis uz uzvaru Delavēras štatā. Viņš bija Demokrātu partijas kandidāts uz viceprezidenta amatu prezidenta vēlēšanās 2000.gadā, kurās demokrātu izvirzītais prezidenta kandidāts - bijušais viceprezidents Als Gors - zaudēja republikānim Džordžam Bušam.

Kerijs, otrdienas vakarā Sietlā svinot savu uzvaru, solīja turpināt priekšvēlēšanu kampaņu un novembrī prezidenta vēlēšanās sakaut Džordžu Bušu. "Tagad mēs turpināsim šo kampaņu un cīnīsimies par spēcīgākas, taisnīgākas, plaukstošākas Amerikas lietu," sacīja Kerijs, uzrunājot savus atbalstītājus Sietlā.

Edvardss vērsās pie saviem atbalstītājiem Dienvidkarolīnas pilsētā Kolumbijā. "Šodien mēs skaidri pateicām amerikāņu tautai, ka mūsu valstī, mūsu Amerikā viss ir iespējams," sacīja Edvardss.

Dienvidkarolīna bija pirmais ASV dienvidu štats, kurā notika priekšvēlēšanas. Tas arī bija pirmais štats ar lielu melnādaino iedzīvotāju īpatsvaru, kurā notika priekšvēlēšanas. Otrdien priekšvēlēšanas pirmoreiz notika arī štatos ar lielu spāniski runājošo iedzīvotāju īpatsvaru - Arizonā un Ņūmeksikā.

Telekanālu rīkotās nobalsojušo vēlētāju aptaujas liecina, ka demokrāti atbalsta Keriju tāpēc, ka viņš vēlēšanās spēs sakaut Bušu. Vēlētāji par svarīgāko uzskatīja ekonomiku, nodarbinātību un veselības aprūpi, bet Irākas jautājums un terorisma draudi viņiem šķita mazāk svarīgi.

Nākamās priekšvēlēšanas notiks sestdien Mičiganas un Vašingtonas štatos, svētdien Menas štatā un nākamo otrdien Virdžīnijā un Tenesijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!