Foto: Reuters/Scanpix/LETA

ASV Senāts pirmdien apstiprināja konservatīvo juristi Eimiju Koniju Baretu Augstākās tiesas tiesneša amatā, nodrošinot pretrunīgi vērtētu uzvaru ASV prezidentam Donaldam Trampam astoņas dienas pirms prezidenta un Kongresa vēlēšanām.

Senāts, kurā vairākums ir republikāņiem, nobalsoja par Baretas apstiprināšanu ar 52 balsīm par un 48 pret.

Balsojums lielā mērā atbilda senatoru partijas piederībai. Pret balsoja visi demokrātu senatori un republikāņu senatore Sjūzena Kolinza, kura kandidē uz atkalievēlēšanu Senātā, bet par balsoja visi republikāņu senatori, izņemot vienu.

Republikāņu senatori aplaudēja, kad tika nolasīts balsojuma rezultāts. Ir gaidāms, ka Baretas apstiprināšanu nosvinēs arī Baltais nams pēdējās dienās pirms vēlēšanām, kurās vairāk nekā 60 miljoni amerikāņu jau nobalsojuši.

Kā ziņots, uz Augstākās tiesas tiesneša vietu, kas atbrīvojies pēc liberālās tiesneses Rutas Ginsburgas nāves, Tramps septembra beigās izvirzīja 48 gadus veco Baretu. Viņas apstiprināšana ir nodrošinājusi, ka no deviņiem Augstākās tiesas tiesnešiem seši būs ar konservatīviem uzskatiem.

Demokrātu senatori bija aicinājuši republikāņus nebalsot par jauna tiesneša apstiprināšanu tik neilgu laiku pirms prezidenta vēlēšanām, apgalvojot, ka jauno tiesnesi pienāktos izvirzīt šo vēlēšanu uzvarētājam.

Bareta, kas ilgus gadus bijusi profesore Notrdamas Universitātē un pēdējos trīs gadus bijusi federālās apelāciju tiesas tiesnese, ir katoliete un seko konservatīvai tradīcijai ASV tieslietu jomā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!