ASV Senāts ceturtdien galīgajā balsojumā apstiprināja jauno imigrācijas likumprojektu, kas ļaus miljoniem nelegālo imigrantu iegūt valsts pilsonību, informē ārvalstu prese.
Ar 62 balsīm par un 36 pret tika pieņemts likumprojekts, kas ietver arī stingrākus pasākumus robežpārkāpumu skaita mazināšanai, raksta BBC.

Šo likumu atbalstīja arī ASV prezidents Džordžs Bušs. Jau ziņots, ka ASV pašlaik dzīvo aptuveni 11,5 miljoni nelegālo imigrantu, daudzi no tiem nākuši no Meksikas.

Meksikas prezidents Vincents Fokss ceturtdien vizītes laikā ASV izteicās, ka likums ir "liels solis uz priekšu", tomēr imigrācijas problēmas nevar atrisināt, uzbūvējot sienas – tādējādi viņš izteica savu negatīvo attieksmi pret ASV valdības plānu uzbūvēt gar Meksikas robežu aizsargsienu 600 kilometru garumā.

Imigrācijas jautājums pēdējā laikā ir izraisījis asas diskusijas, un simtiem tūkstoši imigrantu ir piedalījušies protesta gājienos, nesot plakātus ar uzrakstiem "Mēs arī esam cilvēki" un "Amerika ir imigrantu zeme". Imigranti pieprasa atzīt viņu tiesības un lielo lomu ASV ekonomikas stiprināšanā.

Pret imigrāciju noskaņoti grupējumi sākuši patrulēt gar ASV robežu un iesaistīties sadursmēs ar nelegālajiem strādniekiem.

Jaunajā Senāta pieņemtajā likumprojektā ir apvienota stingrāka robežkontrole un iespējas daudziem nelegālajiem imigrantiem pieteikties uz ASV pilsonību, kā arī paredz dažādas viesstrādnieku programmas.

Šīs reformas būs apjomīgākās, kādas šajā jomā pieredzētas pēdējo divdesmit gadu laikā, taču nesaskan ar Pārstāvju palātas pieņemtajiem priekšlikumiem, kas paredz nelegālās imigrācijas pasludināšanu par kriminālnoziegumu. Šī iemesla dēļ vēl gaidāmas spraigas debates imigrācijas jautājumos, un tikai pēc abpusējas vienošanās likumprojektu parakstīs prezidents un tas varēs stāties spēkā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!