Foto: AFP/Scanpix

ASV Senāts pirmdien atbalstīja finanšu palīdzības programmas piešķiršanu Ukrainai.

Par palīdzības programmas apstiprināšanu nobalsoja 78 senatori, bet pret bija 17 likumdevēji. Šonedēļ Senātā gaidāms galīgais balsojums par palīdzību Ukrainai.

Taču šīs programmas apstiprināšanu Kongresā varētu aizkavēt domstarpības par Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) reformām, kuras ir būtiskas, lai piešķirtu aizdevumu Ukrainai.

Palīdzības programma nodrošinātu Ukrainai miljardu dolāru aizdevumu garantijās. Palīdzības programmā paredzēts arī 50 miljonu dolāru liels atbalsts demokrātijas stiprināšanai un simts miljoni dolāru ASV drošības sadarbības veicināšanai ar Ukrainu.

Taču prognozējams, ka par šo likumprojektu gaidāma smaga cīņa, jo tā pieņemšanu varētu aizkavēt republikāņi, kuri nobažījušies, kā samaksāt par SVF aizdevumu nosacījumu paplašināšanu.

SVF reformas, par kurām vienošanās tika panākta 2010.gadā, palielinātu fonda pastāvīgo finanšu līdzekļu apjomu, nodrošinot lielāku ietekmi jaunattīstības valstīm.

ASV ir SVF lielākais akciju turētājs, un Vašingtonas atteikums apstiprināt reformas ir aizkavējis to ieviešanu.

Jau vēstīts, ka Krievija kopš februāra beigām okupējusi Ukrainai piederošo Krimas pussalu.

Piektdien Krievijas parlaments ratificēja "līgumu" par Krimas aneksiju, un Krievijas prezidents Vladimirs Putins parakstīja attiecīgu likumu par Ukrainai piederošās pussalas uzņemšanu Krievijas sastāvā.

Starptautiskā sabiedrība ir asi nosodījusi Maskavas rīcību un atteikusies atzīt Krimas aneksiju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!