Foto: AFP/Scanpix

ASV Kongresa augšpalāta Senāts sestdienas rītā ar nelielu balsu vairākumu atbalstīja republikāņu virzīto nodokļu reformu, sperot soli tuvāk nozīmīgai prezidenta Donalda Trampa likumdošanai uzvarai.

Par ASV pēdējā 31 gada laikā lielāko nodokļu reformu balsoja 51 senators, bet pret bija 49, pārvarot vairākumā esošo republikāņu iekšējo nevienprātību un noraidot demokrātu pārmetumus par pēdējā brīdī iesniegtiem labojumiem.

Senāta nodokļu reformu versija un Kongresa apakšpalātā Pārstāvju palātā jau pieņemtā versija tagad ir jāapvieno vienotā likumprojektā, kas atkal būs jāapstiprina abām palātām. Abas versijas paredz samazināt uzņēmumu ienākuma nodokļa likmi no 35% līdz 20%, kā arī mazākus nodokļu samazinājumus dažādām iedzīvotāju kategorijām.

"Mēs esam soli tuvāk, lai nodrošinātu MASĪVU nodokļu samazinājumu strādnieku šķiras ģimenēm visā Amerikā," tviterī pēc Senāta balsojuma paziņoja Tramps.

"Ceru galīgo likumprojektu parakstīt pirms Ziemassvētkiem," rakstīja prezidents.

Demokrāti pauda sašutumu, ka reformas teksta galīgo versiju, kurā daži labojumi bija pat rakstīti ar roku, bija saņēmuši tikai dažas stundas pirms balsojumu.

"Mēs saprotam, ka viņiem ir balsis, lai pieņemtu savu likumprojektu par spīti procesam un rezultātam, par ko neviens nevar būt lepns un visiem vajadzētu kaunēties," saviem kolēģiem uzsvēra Senāta demokrātu līderis Čaks Šūmers.

Trampa sabiedrotajiem uzvaru izdevies gūt ar steigas palīdzību un tumsas aizsegā, piebilda senators. Arī vairāki republikāņu senatori bija pauduši bažas par likumprojektu, tomēr beigās tika pārliecināti to atbalstīt. Senatori Bobs Korkers un Džefs Fleiks, kas bijuši aktīvi Trampa kritiķi, bažījās par ievērojamā nodokļu samazinājuma ietekmi uz budžeta deficītu. Korkers bija vienīgais republikānis, kurš balsoja pret likumprojektu.

Kongresa Apvienotā nodokļu komiteja aplēsusi, ka reformas pieņemšanas rezultātā desmit gadu laikā budžeta deficīts tiks palielināts par triljonu ASV dolāru (840 miljardi eiro), pat ņemot vērā paredzēto ekonomisko izaugsmi.

Demokrāti kritizēja republikāņu plānu, uzskatot, ka tas domāts turīgajiem un biznesa interesēm, un trūcīgie amerikāņi tā rezultātā būs zaudētāji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!