Foto: EPA/Scanpix/LETA

ASV Senāts pirmdien ar ievērojamu balsu vairākumu pieņēma likuma papildinājumu, kurā kritizēts prezidenta Donalda Trampa lēmums izvest karaspēku no Sīrijas un Afganistānas.

Papildinājuma projektu iesniedza Senāta republikāņu līderis Mičs Makonels, kurš vēl pagājušajā nedēļā paziņoja, ka ar šo soli "tiks atzīts vienkāršais fakts, ka "Al Qaeda", "Daesh" ("Islāma valsts") un viņu sabiedrotie Sīrijā un Afganistānā turpina radīt nopietnus draudus mūsu valstij".

Papildinājums tika pieņemts ar 70 balsīm pret 26, un pret to balsoja tikai trīs no Senāta 53 republikāņiem. Papildinājums tiks iekļauts plašākajā likumā par Tuvo Austrumu drošību.

"Strauja Savienoto Valstu bruņoto spēku atvilkšana" no šīm valstīm "var apdraudēt smagās cīņās izcīnītos panākumus un Savienoto Valstu nacionālo drošību", teikts papildinājumā tekstā.

Decembrī Tramps tviterī paziņoja par plāniem izvest no Sīrijas tur dislocētos 2000 amerikāņu karavīru, skaidrojot, ka "Islāma valsts" ir sakauta. Tiesa gan, ASV izlūkdienestu vadītāji vēl aizvadītajā nedēļā brīdināja, ka "Daesh" rada potenciālus draudus un cenšas atgūt pozīcijas.

Prezidents arī solījis uz pusi samazināt 14 000 vīru lielo ASV kontingentu Afganistānā, norādot uz lielajām izmaksām un daudzajām karā zaudētajām dzīvībām.

Vēl decembrī senatori, arī vairāki ietekmīgi republikāņi, pauda no prezidenta krasi atšķirīgu viedokli, apliecinot, ka par ASV dzīvojušā saūdarābu žurnālista Džamala Hašogi slepkavību atbildīgs ir Saūda Arābijas kroņprincis, neraugoties uz to, ka Trampa administrācija lielā mērā princi Mohammedu bin Salmanu bija atbalstījusi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!