Foto: AFP/Scanpix/LETA

ASV īpašo uzdevumu vienības operācijā Sīrijā sestdien bojā gājušā teroristu grupējuma "Daesh" līdera Abu Bakra al Bagdadi DNS paraugus ASV armija ieguvusi pirms vairāk nekā desmit gadiem, liecina organizācijas "CQ Roll Call" informācija.

Pēc tam, kad teroristu līderis sestdien dramatiskas operācijas gaitā Sīrijas ziemeļrietumos bija uzspridzinājies, Baltais nams paziņojumā svētdien apliecināja, ka "vizuālās liecības un DNS testi apstiprina Bagdadi identitāti".

Pastāv vairākas versijas par to, kā ASV ieguvušas Bagdadi DNS paraugus. Nule kā atklātībai nodotie armijas dati liecina, ka ASV piekļuve Bagdadi DNS paraugiem bijusi daudzus gadus. Otrdien publiskotie dati ir no 2004.gada, kad Bagdadi ASV cietumā Irākā pavadīja desmit mēnešus. Dokumentos viņš minēts ar savu sākotnējo vārdu kā Ibrahims Avads al Badri.

ASV Aizsardzības ministrijas amatpersona otrdien apstiprināja reģistra datu informāciju, ka koalīcijas spēki Bagdadi DNS paraugu ieguvuši 2004.gadā. Avīze "Washington Post" svētdien vēstīja, ka Bagdadi māsa brīvprātīgi nodevusi ASV spēkiem DNS paraugu, kas bijis vajadzīgs, lai gūtu apstiprinājumu par viņa nāvi.

Kurdu vadīto Sīrijas Demokrātisko spēku (SDF) amatpersonas apliecinājušas, ka SDF spiegs nozadzis Bagdadi apakšveļu, lai iegūtu viņa DNS un gūtu apstiprinājumu identitātei pirms operācijas. ASV vadītās koalīcijas spēki Bagdadi aizturēja Irākā Falludžā 2004.gada 4.februārī. Viņš tika atbrīvots no ASV administrētā cietuma Bukas nometnē 2004.gada 9.decembrī, liecina dokumenti. Astoņus no desmit apcietinājuma mēnešiem Bagdadi pavadījis bēdīgi slavenajā Abu Graibas cietumā pie Bagdādes, vēl 2016.gadā apliecināja armijas pārstāvis sakariem ar presi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!