Foto: stock.xchng

ASV likumsargi slēguši tīmekļa narkotiku, slepkavu pakalpojumu un hakeru inventāra melno tirgu - vietni "Silk Road"-, kā arī arestējuši tā īpašnieku, trešdien pavēstīja Tieslietu ministrija.

Federālie aģenti slēguši vietni "Silk Road", kas izmantojusi privātumu sargājošo tīklu "Tor" un digitālo valūtu "Bitcoin", lai aizsargātu pircēju un pārdevēju identitāti.

Pēc tīmekļa vietnes slēgšanas Sanfrancisko otrdien arestēts Viljams Ulbrihts, kurš ir pazīstams arī ar pseidonīmu Šausmīgais pirāts Robertss, teikts ministrijas paziņojumā. Viņa tīmekļa iesauka, kā šķiet, aizgūta kinofilmas "The Princess Bride" ("Princese līgava").

Izmeklētāji apliecināja, ka viņi konfiscējuši digitālo valūtu "Bitcoin" 3,6 miljonu dolāru (1,9 miljonu latu) vērtībā. Tas ir lielākais līdz šim konfiscētās digitālās valūtas apjoms.

"Vietne "Silk Road" jau labu laiku darbojās kā plašs melnais tirgus, kur vietnes lietotāji regulāri pirka un pārdeva nelegālas narkotikas, kā arī citas nelegālas preces un pakalpojumus," iesniegumā tiesai norādīja Federālā izmeklēšanas biroja (FIB) īpašais aģents Kristofers Tarbels.

No aptuveni 2011.gada janvāra Ulbrihts vadījis tīmekļa tirdzniecības vietu, kur izplatīts heroīns, kokaīns, LSD un metamfetamīns, kā arī hakeru instrumenti - programmas paroļu zagšanai, kā arī datoru lietotāju taustiņsitienu reģistrēšanai, teikts tiesā iesniegtajos dokumentos.

Atbilstoši apsūdzības versijai martā Ulbrihts mēģinājis nolīgt slepkavu, lai atbrīvotos no kāda "Silk Road" lietotāja, kurš draudējis atklāt citu vietnes lietotāju identitāti.

"Apsūdzētais ar nodomu izveidojis noziedzīgu tīmekļa tirdzniecības vietu tā, lai viņš nebūtu sasniedzams likumsargiem un pakļauts valdības regulācijām," norādīja Tarbels.

29 gadus vecais Ulbrihts "Silk Road" transakcijas bija padarījis anonīmas, izmantojot datortīklu "Tor", kas ir izstrādāts tā, ka ir teju neiespējami identificēt datorus, kuros ir izvietotas tīmekļa vietnes vai arī no kuriem tīmekļa vietnēm ir piekļūts.

""Silk Road" kļuva par vismodernāko un plašāko noziedzīgo tirdzniecības vietu, kāda vien bija atrodama tīmeklī," teikts tiesā iesniegtajos dokumentos. "Vietne mēģināja panākt, ka nelegālo transakciju veikšana ir tikpat viegla un sakārtota kā iepirkšanās tīmeklī tradicionālajās e-komercijas vietnēs."

Vietni "Silk Road" ik dienas izmantoja tūkstošiem narkodīleru, lai vairāk nekā 100 000 pircēju izplatītu simtiem kilogramu nelegālo vielu un atmazgātu nelikumīgi nopelnītos miljonus, norādīja izmeklētāji.

Vietne "Silk Road" no darījumu summām iekasējusi astoņu līdz 15% lielu komisiju, kas kopumā no 1,2 miljardus lielajām transakcijām bija vismaz 80 miljoni dolāru, teikts dokumentos.

Ulbrihts kontrolējis vietni kā "kapteinis", bet viņam bijuši arī vairāki tīmekļa "administratori".

Federālie aģenti Ņujorkā, uzdodoties par pircējiem, iepirkušies Ulbrihta vietnē, veiksmīgi pasūtot virkni nelegālu preču.

Šogad jūlijā "Silk Road" bija teju miljons reģistrētu lietotāju, no kuriem trešā daļa bija ASV iedzīvotāji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!