Foto: AP/Scanpix

ASV slepkavībā apsūdzētā Latvijas pilsone Angelika Grasvalde atzinusi, ka vēlējusies sava līgavaiņa Vinsenta Viafores nāvi, liecina "CBS news" raidījuma "48 Hours" rīcībā esošais nopratināšanas video.

"Labi. Es sniegšu jums liecību. Es gribēju, lai viņš ir miris, un tagad viņa vairāk nav. Un mani tas apmierina," izmeklētājām pratināšanas laikā teikusi Grasvalde.

Policija stāstījusi, ka Grasvaldes izteikumi atbilduši viņu teorijai par notikušo - viņa izvilkusi Vaifores kajaka aizbāzni, kā dēļ laiva brauciena laikā pa Hudzonas upi 19.aprīlī piepildījusies ar ūdeni. Sievietes motivācija bijusi attiecību pasliktināšanās un atlīdzība no vīrieša apdrošināšanas polisēm 250 000 dolāru apmērā, ko viņa saņemtu līgavaiņa nāves gadījumā.

Nopratināšanas videoierakstā redzams, kā Grasvalde izklāsta problēmas savās attiecībās, atzīstot, ka vēlējusies, lai Viafores nebūtu. Sieviete arī atzīst, ka bijusi eiforijā par līgavaiņa nāvi.

Taču bijušais Vašingtonas policijas izmeklētājs un viltus atzīšanās eksperts Džims Treinums raidījumam apgalvo, ka izmeklētāji atlasījuši Grasvaldes izteikumus no 11 stundu ilgās nopratināšanas. Izmeklētāji, pēc viņa teiktā, uzdevuši sievietei uzvedinošus jautājumus un ar manipulācijas palīdzību ieguvuši tādas atbildes, kā gribējuši.

"Manuprāt, šis ir negadījums, kas pārvērsts kriminālnoziegumā viņu iekšējās nojautas dēļ," apgalvo eksperts.

Viafore pazuda 19. aprīlī, kad pāris kopā laivoja Hudzonas upē. Vīrieša līķis tika atrasts 23. maijā.

Pēc Grasvaldes sākotnējām liecībām, brauciena laikā Viafores kajaks piepildījies ar ūdeni un bangainajā upē apgāzies. Sieviete policistiem apgalvoja, ka viņa mēģinājusi glābt līgavaini un pati izkritusi no sava kajaka, taču vēlāk viņu izglābis kāds cits laivotājs. Pēc incidenta Grasvalde nogādāta slimnīcā, kur viņai konstatēta ķermeņa atdzišana.

Sākotnēji likumsargi notikušo uzskatīja par negadījumu, bet divas nedēļas vēlāk Ņujorkas policija paziņoja par Grasvaldes arestu un apsūdzību izvirzīšanu, norādot uz pretrunām viņas liecībās.

Sieviete izmeklētājiem atklāja, ka Viafore zem ūdens pazudis aptuveni plkst.19.15, taču Grasvaldes zvans policistiem reģistrēts plkst.19.40. Viņas saruna ar policiju ātri vien pārtrūka, jo apgāzās arī viņas laiva.

Taču aculiecinieki izmeklētājiem ziņoja, ka Grasvalde apzināti apgāzusi savu laivu, tādā veidā mēģinot radīt iespaidu, ka viņa mēģinājusi glābt savu līgavaini.

Pēc iegāšanās ūdenī Viafore 5-10 minūtes spēja noturēties pie sava kajaka, bet Grasvalde policijai nezvanīja vismaz 20 minūtes pēc līgavaiņa laivas apgāšanās.

Sievietes advokāts norādīja, ka policijai nav nekādu pierādījumu par Grasvaldes vainu, viņas neparasto uzvedību pēc līgavaiņa nāves skaidrojot ar kultūras un sērošanas paradumu atšķirībām.

Advokāts policistiem sniegtās pretrunīgās liecības skaidroja ar valodas barjeru, jo sievietei neesot nodrošināts krievu valodas tulks.

Tiesa atļāvusi Grasvaldes atbrīvošanu pret trīs miljonu ASV dolāru drošības naudu, taču sieviete palikusi cietumā.

Notiesāšanas gadījumā Grasvaldei draud vismaz 25 gadu cietumsods vai pat mūža ieslodzījums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!