Foto: Reuters/Scanpix

ASV otrdien paziņoja, ka ir noslēgusi rekordlielu vienošanos par militāro palīdzību Izraēlai 38 miljardu ASV dolāru (34 miljardu eiro) apmērā uz 10 gadiem, lai gan starp abām valstīm ir pieaugušas domstarpības par Tuvo Austrumu miera procesu.

ASV Valsts departaments paziņoja, ka līgums tiks parakstīts trešdien Vašingtonā un šis ir "lielākais divpusējas militārās palīdzības solījums ASV vēsturē".

Augsta Izraēlas amatpersona apstiprināja, ka 10 gadu laikā no 2019. līdz 2028. gadam tiks piešķirti 38 miljardi dolāru. Pašlaik ASV savai sabiedrotajai Izraēlai katru gadu piešķir militāro palīdzību 3,1 miljarda dolāru (2,8 miljardu eiro) apmērā.

Militārā palīdzība tiks palielināta par spīti tam, ka pieaug ASV prezidenta Baraka Obamas administrācijas neapmierinātība ar Izraēlas politiku celt mājokļus ebreju kolonistiem okupētajā palestīniešu teritorijā.

Vašingtona ir brīdinājusi, ka Izraēlas premjerministra Benjamina Netanjahu politika un palestīniešu vardarbība apdraud cerības uz miera vienošanos starp Izraēlu un Palestīnas pašpārvaldi.

Baltais nams augustā nosodīja ebreju kolonistu mājokļu celtniecības "dramatisku paātrināšanu" Jordānas rietumkrastā un Austrumjeruzalemē.

Netanjahu videouzrunā pagājušonedēļ apgalvoja, ka palestīnieši, kas kritizē ebreju apmetnes, atbalsta ebreju "etnisko tīrīšanu". Vašingtona šos izteikumus raksturoja kā "nepiemērotus".

Izraēla ir ASV galvenā sabiedrotā Tuvajos Austrumos un lielākā ASV militārās palīdzības saņēmēja, kā arī svarīga kliente ASV ieroču eksportētājiem.

Pašreizējā vienošanās par militāro palīdzību ir spēkā līdz 2018. gadam. Netanjahu valdība 10 gadus bija centusies panākt, lai ASV militārā palīdzība tiktu palielināta līdz pieciem miljardiem dolāru (4,4 miljardiem eiro) gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!