Foto: Reuters/Scanpix

ASV sola nepieļaut tankkuģu ceļu bloķēšanu caur Ormuzas šaurumu, ar ko jaunu sankciju gadījumā draud Irāna, pavēstīja Bahreinā bāzētās ASV Piektās flotes pārstāvji, ziņo ārvalstu masu mediji.

"Preču un pakalpojumu brīva kustība caur Ormuzas šaurumu ir vitāli svarīga reģionālai un arī globālai labklājībai," teikts Piektās flotes paziņojumā. "Ikviens, kurš draud likt šķēršļus brīvai navigācijai šauruma starptautiskajos ūdeņos, darbojas pret starptautiskām ANO normām. Jebkādi pārtraukumi [kuģošanā] nav pieļaujami," norāda ASV flote.

ASV Piektā flote apliecina, ka ASV ir visas nepieciešamas iespējas, lai "apturētu vai nepieļautu destabilizējošo rīcību" reģionā.

Ormuzas šaurums starp Irānu un Omānu ir viena no galvenajām transporta artērijām, caur kuru savu naftu eksportē Arābu Emirāti, Saūda Arābija, Kuveita un Irāka. Savukārt Katara izmanto šo kuģu ceļu sašķidrinātās gāzes eksportam.

Ņemot vēra šī kuģa ceļa nozīmi, reģionā pastāvīgi uzturas ASV karakuģi.

Jau ziņots, ka Irāna draud slēgt tankkuģu ceļu caur Ormuzas šaurumu, ja rietumvalstis noteiks sankcijas pret Irānas naftas eksportu. Iepriekš Irānas militārā vadība solīja rīkot mācības Ormuzas šauruma ārkārtas bloķēšanai.

Aģentūra AFP norāda, ka caur Ormuzas šaurumu iziet aptuveni trešdaļa visu pasaules tankkuģu. Ja šaurums būs slēgts, pasaules tirgi neizbēgami piedzīvos naftas deficītu un pēc tam arī naftas cenu kāpumu.

Sankcijas pret Irānu rietumvalstis sāka noteikt pēc Starptautiskās atomenerģijas aģentūras ziņojuma, kurā Teherānai pārmests kodolieroču izstrāde. Irāna turpina skaidrot, ka tās kodolprogrammas mērķi ir tikai un vienīgi miermīlīgi.

ANO Starptautiskā atomenerģijas aģentūra (IAEA) novembra sākumā savā ziņojumā pavēstīja, ka Irāna ir veikusi darbības atomieroču izstrādei, savukārt Irāna nosauca šo apgalvojumu par nepamatotu. IAEA pauda "nopietnas bažas", pamatojoties uz tās rīcībā esošu ticamu informāciju, ka Irāna "veikusi darbības eksplozīvas kodolierīces izstrādāšanai".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!