Foto: AFP/Scanpix/LETA

ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens un aizsardzības sekretārs Loids Ostins svētdien bija ieradušies Kijivā, kur tikās ar Ukrainas līderi Volodimiru Zelenski. Samita laikā Vašingtonas pārstāvji solījuši sniegt papildu militāro palīdzību Ukrainai, raksta "NBC News".

Blinkens un Ostins ir augstākā ranga ASV amatpersonas, kuras apmeklējušas Ukrainu kopš 24. februāra, kad Krievija uzsāka brutālu militāro invāziju savā kaimiņvalstī.

ASV amatpersonas Kijivā ieradās ar atsevišķām lidmašīnām. Vašingtona apstiprināja samita norisi tikai pēc tam, kad tikšanās jau bija noslēgusies un kad Blinkens un Ostins jau bija pametuši kara plosīto valsti. Zelenskis par abu Savienoto Valstu amatpersonu ierašanos gan bija paziņojis jau dienu iepriekš.

Samita ietvaros ASV apsolīja sniegt militāro palīdzību vēl 700 miljonu ASV dolāru apmērā, no kuriem 322 miljoni ASV dolāru ir paredzēti tieši Ukrainai. Vēl 400 miljonus dolāru sadalīs 15 citām valstīm Centrāleiropā un Austrumeiropā, kā arī Balkānos, raksta "Sky News".

Krievijas invāzija Ukrainā sākās 24. februārī. Jau 2014. gadā Maskava okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu, kā arī uzsāka karadarbību Donbasa reģionā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!