ASV tiesu medicīnas eksperti apstiprinājuši, ka pērnā gada rudenī pie Kijevas atrastais līķis bez galvas pieder pazudušajam žurnālistam Georgijam Gongadzem, paziņoja Ukrainas ģenerālprokurora vietnieks Mikola Harniks.
Viņš sacīja, ka eksperti konstatējuši žurnālista DNS sakritību ar atrastā līķa DNS. Minētie rezultāti apstiprina iepriekšējos Krievijas speciālistu izdarītos secinājumus, kas vēlāk tika apšaubīti sakarā ar negatīvo rezultātu analīzēs Vācijā.

ASV Federālā izmeklēšanas biroja DNS izmeklēšanas eksperts un ASV Bruņoto spēku tiesu medicīnas eksperts ASV laboratorijā salīdzināja DNS paraugus no Kijevas morgā joprojām glabātā līķa ar Gongadzes meitu siekalu paraugiem.

Tomēr Harniks sacīja, ka eksperti nespēja noteikt žurnālista nāves iemeslu sakarā ar pagājušo laiku, kā arī galvas trūkumu. taču viņi apstiprināja, ka nāve iestājusies divus līdz trīs mēnešus pirms tam, kad bezgalvainais ķermenis tika atrasts krūmos pērnā gada novembrī.

Harniks atzina, ka būs grūti izmeklēt šo lietu, nezinot nāves cēloni. Tomēr viņš piebilda: "Nevaru teikt, ka lieta nonākusi pie beigām."

Interneta avīzes "Ukrainska Pravda", kas bieži kritizēja valdību, redaktors Gongadze pazuda ceļā no darba uz mājām 16.septembrī. Mēnesi vēlāk sēņotāji mežā ārpus Kijevas atrada apraktu sadalījušos līķi bez galvas un tiek uzskatīts, ka tas ir Gongadzes līķis. Ukrainas Ģenerālprokuratūra paziņojusi, ka tas ir patiešām viņa līķis, savukārt vācu eksperti to apšaubījuši.

Sociālistu līderis Aleksandrs Morozs novembra beigās iesniedza audioierakstu, no kura izrietēja, ka Kučma kopā ar iekšlietu ministru un citām valdības amatpersonām plānojis Gongadzes nolaupīšanu. Dažas dienas vēlāk parlaments izskatīja sensacionālos videoierakstus, kuros Kučmas bijušais miesassargs apsūdz prezidentu ziņu mediju apspiešanas un opozīcijas politiķu slepkavību plānošanā.

Prezidentam lojālās personas, kuru balsis dzirdamas ierakstā, pastāvīgi noliegušās šādu sarunu eksistenci. Tomēr divi opozīcijas dalībnieki, kuru balsis arīdzan skan ierakstā, janvārī paziņoja, ka atceras minētās diskusijas un atpazīst savas balsis.

Tagad Kučma atzīst ierakstu autentiskumu, taču apgalvo, ka tie ir izrediģēti, lai izkropļotu viņa sacīto.

BBC Ukrainas speciālists Stīvens Dalzīls norāda, ka nepieciešams noskaidrot, kādēļ Vācijā veiktie analīžu rezultāti bijuši negatīvi. Viņš pieļāva iespēju, ka uz Vāciju tika nosūtīti paraugi no cita līķa - arīdzan bez galvas un ar likvidētām identifikācijas pazīmēm. Viņš uzskata, ka šāda neskaidrība pastiprinās prasības Kučmam nodrošināt skaidrības ieviešanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!