Foto: U.S. Navy
ASV specvienības veikušas divus reidus pret islāmistu kaujinieku līderiem Lībijā un Somālijā, aizturot ilgus gadus meklētu augsta ranga "Al Qaeda" līderi.

Lībijas galvaspilsētā Tripolē amerikāņu jūras kājnieku vienība sagūstījusi teroristu grupējumu "Al Qaeda" augsta ranga līderi Anasu al Libi, kurš apsūdzēts par uzbrukumu organizēšanu 1998.gadā pret ASV vēstniecībām Kenijā un Tanzānijā. Uzbrukumos bojā gāja vairāk nekā 220 cilvēki.

Atsaucoties uz avotiem ASV valdībā, CNN ziņo, ka Lībijas valdība bijusi informēta par plānoto reidu.

Savukārt Lībijas valdība noliedza, ka tā būtu iepriekš informēta par reidu, apsūdzot Vašingtonu tās pilsoņa nolaupīšanā neatļautā operācijā.
"Lībijas valdība seko līdzi ziņām par ASV meklēta Lībijas pilsoņa nolaupīšanu.

Lībijas valdība ir pieprasījusi paskaidrojumus no ASV amatpersonām," teikts Lībijas valdības paziņojumā.

Lībijas valdība uzstāj, ka Lībijas pilsoņi visās pret viņiem izvirzītās apsūdzībās jātiesā savā valstī.

Pentagona pārstāvis Džordžs Litls apstiprināja, ka ASV armija aizturējusi Libi un viņš nogādāts drošā vietā ārpus Lībijas.

Libi FIB meklētāko cilvēku sarakstā atrodas vairāk nekā desmit gadus un par viņu izsludināta piecu miljonu ASV dolāru atlīdzība.

Savukārt Somālijas dienvidu pilsētā Baravē veikts reids pret "Al Shabab" grupējuma līderi, taču aizdomās turēto teroristu nav izdevies sagūstīt. Grupējums "Al Shabab" sarīkoja neseno slaktiņu lielveikalā Kenijas galvaspilsētā Nairobi, kur tika nogalināti vismaz 67 cilvēki.

Litls apstiprināja, ka specvienība veikusi pretterorisma operāciju pret "labi zināmu "Al Shabab" teroristu", atsakoties sniegt kādu sīkāku informāciju.

ASV medijos izskanējusi dažāda informācija par šī reida iznākumu. Sākotnēji tika ziņots, ka meklētais teroristu līderis nogalināts, bet citi avoti valdībā žurnālistiem sacīja, ka reida laikā meklētais terorists nav atrasts, taču niknā apšaudē starp ASV spēkiem un teroristiem nogalināti vairāki grupējuma "Al Shabab" kaujinieki.
Neviens ASV karavīrs reidos nav cietis.

ASV valsts sekretārs Džons Kerijs svētdien paziņoja, ka ASV spēku pretterorisma reidi Lībijā un Somālijā ir apliecinājums Vašingtonas nelokāmai apņēmībai vajāt teroristus.

"Mēs ceram, ka tas skaidri apliecina, ka ASV nekad neapstāsies savos centienos saukt atbildības priekšā tos, kas rīko terora aktus. Tas aplecina, ka "Al Qaeda" un citu teroristu organizāciju locekļi burtiski var bēgt, bet viņi nevar paslēpties," žurnālistiem pavēstīja Kerijs, kurš pašlaik atrodas vizītē Indonēzijā.

ASV valsts sekretārs arī uzslavēja reidos iesaistīto karavīru drosmi un profesionālismu.

Kā vēsta ASV mediji, operācijas veica jūras kājnieku sestā vienība, kas 2011.gadā reidā Pakistānā nogalināja teroristu līderi Osamu bin Ladenu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!