Foto: AFP/Scanpix

Septiņi ASV specvienības karavīri ir disciplināri sodīti par noslēpumu atklāšanu, konsultējot videospēles veidotājus. Viens no sodītajiem karavīriem ir piedalījies teroristu tīkla “Al Qaeda” līdera Osama bin Ladena iznīcināšanas operācijā, vēsta ārvalstu mediji.

Septiņi sodītie elitārās vienības "Seal Team Six", kura kļuva plaši pazīstama pēc Osama bin Ladena iznīcināšanas operācijas 2011. gada maijā, karavīri joprojām ir aktīvajā dienestā. Viņi strādājuši par konsultantiem videospēles "Medal of Honor: Warfighter" veidotājiem, vēsta raidsabiedrība CBS. Vēl pret četriem karavīriem, kuri tagad dien citās vienībās, notiek izmeklēšana.

Spēlē nav rekonstruēta bin Ladena sagūstīšanas operācija, bet tā atspoguļo realitātei tuvas misijas, piemēram, uzbrukumu Somālijas pirātiem, vēsta CBS. "Medal of Honor" veidotāji no kompānijas "Electronic Arts" gribējuši spēli radīt cik reālistisku vien iespējams, piesaistot par konsultantiem gan atvaļinātus, gan dienošus specvienību kaujiniekus.

Nav zināms, tieši kādu slepenu informāciju karavīri izpauduši, bet, strādājot par konsultantiem, viņi izmantojuši no armijas iegūtus klasificētus materiālus. Tāpat viņi pārkāpuši vienības nerakstīto likumu, ka īpašo uzdevumu karavīri ir klusie karotāji un izvairās no uzmanības, norāda CBS.

Karavīri sodīti ar rājienu un 50% algas samazinājumu uz diviem mēnešiem, norāda raidsabiedrība BBC.

Pretrunā nerakstītajam noslēpumainības principam, pēc bin Ladena iznīcināšanas "Seal Team Six" ir kļuvusi ļoti populāra un bieži pieminēta. Tās nosaukumu drukā uz krekliem un darbību attēlo filmās, norāda BBC.

Jau vēstīts, ka kāds specvienības karavīrs arī uzrakstījis grāmatu "No Easy day" par teroristu līdera iznīcināšanas operāciju, kurā daļa notikumu nesaskan ar oficiālo versiju.

Bin Ladenu amerikāņu specdienesti nogalināja 2011.gadā, naktī uz 2.maiju nocietinātā mājā Abotabadas pilsētā netālu no Pakistānas galvaspilsētas. ASV dienesti paziņoja, ka terorista līķis iemests okeānā, savukārt pēcnāves fotogrāfijas Obama pēc vairāku dienu pārdomām nolēma nepubliskot. Bin Ladena nāvi atzinusi arī "Al Qaeda".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!