Foto: AFP/Scanpix/LETA

ASV Bruņoto spēku vienības patlaban tiekot pārdislocētas no dažādām pozīcijām plašajā kurdu spēku kontrolētajā Sīrijas daļā uz atsevišķām bāzēm valsts austrumu pierobežā ar Irāku, lai tās no valsts pilnībā izvestu līdz mēneša beigām, vēsta Tuvo Austrumu medijs "Bas News".

Vairums ASV spēku karavīru patlaban atrodoties Kobanē un Hasakas provincē esošās Rmeilanas tuvumā pašos Sīrijas ziemeļaustrumos, kur atrodas viena no ASV spēku izbūvētajām gaisa spēku bāzēm, medijam norādījis kāds anonīms avots kurdu "Tautas Aizsardzības spēkos" (YPG). YPG veido vairumu kaujinieku ASV atbalstītajos "Sīrijas Demokrātiskajos spēkos".

ASV spēkiem sākotnēji plānots doties uz Irākas Kurdistānas autonomo reģionu, kur amerikāņiem, kā arī citām ASV vadītās starptautiskās koalīcijas valstīm jau gadiem ilgi ir lielas militārās bāzes un militārie loģistikas punkti.

Pagaidām gan saglabājas neziņa, vai Sīriju pametīs pilnīgi visi aptuveni 2000 Sīrijā dislocētie ASV karavīri, un vai viņiem sekos Kanādas, Francijas, Lielbritānijas, Vācijas un citu koalīcijas valstu karavīri, kuri arī atrodas reģionā, taču daudz mazākā skaitā. Tāpat izskanējusi pretrunīga informācija, vai amerikāņi sabiedrotajiem atstās bruņutehniku.

Debatēs par ASV prezidenta Donalda Trampa lēmumu izvest spēkus no Sīrijas mēneša laikā kopš tā izziņošanas izskanējuši gan apgalvojumi, ka tas nemaz neesot iespējams, gan tas, ka spēki tikšot atvilkti, bet lēnām. Līdz šim oficiāls konkrēts laika termiņš šī plāna īstenošanai tā arī nav izskanējis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!