ASV tanku un bruņumašīnu kolonna ir devusies uzbrukumā Bagdādes centram, pirmdien paziņoja ASV bruņoto spēku virsnieks.
ASV ielenc Bagdādi, Irāka sola pasaulei asinspirti

"Mēs šobrīd uzbrūkam tieši pilsētas centrā," sacīja 3.kājnieku divīzijas galvenais sabiedrisko attiecību virsnieks majors Maikls Birmingems.

Viņš atzina, ka ASV bruņoto spēku iebrukums Bagdādes dienvidrietumos sestdien "bija tikai iebrukums", bet pirmdienas uzbrukums "notiek pa īstam".

"Reuters" žurnālisti Bagdādē ziņoja, ka dzirdējuši apšaudi prezidenta pilī Tigras rietumkrastā. Irākas spēki šajā rajonā aizdedzināja naftu, mēģinot samulsināt uzbrucējus.

"Mēs varam redzēt šāviņu ietriekšanos pilī. No kompleksa paceļas balti dūmi. Šajā rajonā ir daudz karavīru. Mēs varam dzirdēt artilēriju, mīnmetējus un, iespējams, tankus," ziņoja "Reuters" korespondente Samija Nahula no pilsētas centra.

"Reuters" žurnāliste arī ziņoja, ka prezidenta pils kompleksā Bagdādes centrā iebraukuši divi amerikāņu tanki.

Ziņu avoti ASV armijā paziņoja "Reuters" žurnālistam Lūkam Beikeram, ka Bagdādes dienvidos pa 8.autostrādi pirmdienas rītā iebraukuši vismaz 25 tanki un līdzīgs skaits kaujas mašīnu ar 3.kājnieku divīzijas 2.brigādes karavīriem.

Šī bruņutehnikas kolonna atrodas Bagdādes centra rajonā Karhā pie pilsētas galvenā hipodroma un vienas no prezidenta Sadama Huseina pilīm. ASV bruņutehnikas virzīšanos uz priekšu atbalsta aviācija.

Citi ASV militārie ziņu avoti informēja, ka ASV tanki un artilērija pirmdienas rītā sākusi apšaudīt vienu no prezidenta pilīm austrumos no Bagdādes starptautiskās lidostas. "Reuters" korespondents lidostā sacīja, ka dzirdējis apšaudes sākšanos pils virzienā pēc tanku un bruņumašīnu kolonnas izbraukšanas no lidostas, kas atrodas 20 kilometrus uz dienvidrietumiem no Bagdādes centra.

Pils komplekss atrodas apmēram trīs kilometrus no lidostas, kuru piektdien ieņēma ASV spēki.

3.kājnieku divīzijas operāciju virsnieks pulkvežleitnants Pīters Bajers paziņoja, ka pilsētas centram uzbrūk divīzijas 2.brigāde. Ap pulksten 8.00 (7.00 pēc Latvijas laika) viņš sacīja, ka uzbrukums sācies pirms stundas un ASV bruņotie spēki nonākuši "vieglā kontaktā" ar Irākas spēkiem.

Bajers neizpauda, kurā pilsētas daļā sācies šis uzbrukums, un neziņoja par upuriem kādā no pusēm.

Neilgi pirms tam AFP korespondents Bagdādē ziņoja par smagām cīņām starp ASV un Irākas spēkiem pilsētas rietumu nomalēs.

ASV spēki svētdien paziņoja, ka drīz pilnībā ielenks Bagdādi. 3.kājnieku divīzīja svētdien pabeidza Bagdādes ielenkšanu no rietumu puses un gaidīja, kad ASV jūras kājnieki to izdarīs no austrumu puses.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!