Foto: EPA/Scanpix/LETA

ASV spēki Afganistānā trešdien veikuši uzlidojumu talibiem, kas bija pirmais šāds uzbrukums kopš miera līguma parakstīšanas nedēļas nogalē, paziņoja ASV spēku pārstāvis Sonijs Legets.

Pēc viņa teiktā, uzlidojums dienvidu provincē Hīlmendā bija "aizsardzības trieciens, lai izjauktu uzbrukumu". Viņš norādīja, ka talibu vadība ir apsolījusi starptautiskajai sabiedrībai samazināt vardarbību, nevis to palielināt.

Legets apsūdzēja talibus iespēju izniekošanā panākt mieru. Kā trešdien pavēstīja Afganistānas valdības amatpersonas, talibu nemiernieku uzbrukumos nogalināti vismaz 20 karavīri un policisti. Uzbrukumi notikuši dažas stundas pēc ASV prezidenta Donalda Trampa paziņojuma, ka viņam bijusi "ļoti laba" saruna ar talibu politisko līderi.

"Talibu karotāji aizvadītajā naktī Kondozas provincē Imamšahibas apgabalā uzbruka vismaz trim armijas posteņiem, nogalinot vismaz desmit karavīrus un četrus policistus," sacīja provinces padomes loceklis Safiulla Amiri.

Nemiernieki otrdienas vakarā uzbrukuši policijai arī Orūzgānas provincē, valsts vidienē. "Diemžēl, seši policisti tika nogalināti un septiņi ievainoti," apliecināja gubernatora pārstāvis sakariem ar presi Zergai Ebadi.

Afganistānas talibu nemiernieki pirmdien paziņoja, ka atsāk operācijas pret Afganistānas drošības spēkiem, izbeidzot daļējo pamieru, kas tika ievērots pirms talibu un ASV vienošanās parakstīšanas. ASV un talibu pārstāvji sestdien parakstīja ilgi gaidīto vienošanos par kara izbeigšanu Afganistānā. Līgums paredz pakāpenisku ASV karaspēka izvešanu no Afganistānas un afgāņu iekšējo miera sarunu uzsākšanu.

ASV aizsardzības ministrs Marks Espers iepriekš brīdināja, ka Savienotās Valstis nevilcināsies līgumu lauzt, ja talibi atkāpsies no dotajām drošības garantijām un nepildīs solījumu uzsākt sarunas ar Afganistānas valdību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!