Foto: Reuters/Scanpix/LETA

ASV aizsardzības sekretārs Marks Espers intervijā ar aģentūru "Reuters" teicis, ka Savienoto Valstu bruņoto spēku skaita samazināšana Afganistānā un potenciāla vienošanās ar grupējumu "Taliban" neesot divi saistīti apstākļi, liekot noprast, ka spēku atvilkšana varētu notikt neatkarīgi no pašreizējiem centieniem panākt mieru Afganistānā.

Espera komentāri izskanējuši neilgi pēc ASV prezidenta Donalda Trampa vizītes Afganistānā, kuras ietvaros viņš minēja iespējamu bruņoto spēku skaita samazināšanu, kā arī pieļāva, ka “Taliban” būtu gatavs pamieram.

“Esmu pārliecināts, ka mēs varētu samazināt [bruņoto spēku] skaitu Afganistānā un panākt, ka šī vieta nekļūst par drošu patvērumu teroristiem, kuri varētu uzbrukt Savienotajām Valstīm,” teicis Espers.

Jautāts par to, vai šāda bruņoto spēku atvilkšana būtu saistīta ar vienošanos ar “Taliban”, sekretārs atbildējis: “Ne obligāti.” Aizsardzības sekretārs norādīja, ka sarunas par spēku skaita samazināšanu Afganistānā notiekot jau kādu laiku un ka šis jautājums apspriests gan iekšējā līmenī, gan ar ASV sabiedrotajām NATO.

Šobrīd Afganistānā atrodas aptuveni 13 000 ASV karavīri, kā arī tūkstošiem karavīru no citām NATO dalībvalstīm. ASV amatpersonas paudušas, ka spēku skaitu varētu samazināt līdz 8600 un ka tas joprojām ļautu efektīvi īstenot pretterorisma operācijas, kā arī sniegt padomus Afganistānas bruņotajiem spēkiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!