Foto: AP/Scanpix/LETA

ASV savus spēkus no Irākas izvedīs nākamo trīs gadu laikā, piektdien paziņoja Irākas premjerministrs Mustafa al Kadimi.

"ASV prezidents Tramps apstiprinājis, ka ASV spēki no Irākas tiks izvesti trīs gadu laikā un viņi apspriež izvietošanu ārpus Irākas," dienu pēc tikšanās ar Trampu Vašingtonā valsts telekanālam "Iraqiya" pavēstīja Kadimi.

Tramps pēc tikšanās ar Irākas premjeru paziņoja, ka ASV izved spēkus no Irākas "diezgan strauji" un ka valsts gaida "dienu, kad mums tur nebūs jābūt".

Kadimi pavēstīja, ka pašlaik ASV spēki Irākā ir "nelieli, taču Irākai ir vajadzīgi šie spēki, lai apmācītu un attīstītu armiju un drošības spēkus".

ASV un Irāka jūnijā vienojās, ka ASV nākamajos mēnešos turpinās samazināt karavīru skaitu Irākā.

Irākas parlaments janvārī pieprasīja ASV karaspēka izvešanu no valsts.

Parlaments šādu nostāju pieņēma pēc tam, kad 3. janvārī no ASV bezpilota lidaparāta izšautu raķešu triecienā Irākā pie Bagdādes lidostas tika nogalināti desmit cilvēki, tostarp arī Irānas ģenerālis Kasems Soleimani un "Tautas mobilizācijas spēku" vadītāja vietnieks Abu Mahdi al Muhandiss, kurš bija arī viens no ""Hizbollah" brigādes" dibinātājiem.

Atbildot uz Soleimani nogalināšanu, Irāna 8.janvārī uz divām bāzēm Irākā, kur izvietoti ASV karavīri, raidīja 22 raķetes.

ASV iepriekš apgalvoja, ka saglabās militāro klātbūtni Irākā, kamēr vien Irākas valdība to atbalstīs un turpināsies cīņa pret "Islāma valsti".

Lai gan Irāka 2017. gadā paziņoja par uzvaru cīņā ar šo teroristu grupējumu, tas turpina uzbrukumus Irākā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!