Foto: Reuters/Scanpix/LETA

ASV gatavība lietot militāros aizsardzības līdzekļus Taivānas jautājumā ir "spēlēšanās ar uguni", pavēstījis Ķīnas Valsts padomes Taivānas lietu biroja pārstāvis Džu Fenglians, vēsta CNN.

ASV prezidents Džo Baidens pirmdien paziņoja, ka izmantos militāru spēku, lai aizstāvētu Taivānu, ja tai uzbruktu Ķīna. Atbildot uz žurnālista jautājumiem preses konferencē kopā ar Japānas premjerministru Fumio Kišidu, Baidens sacīja, ka Taivānas aizstāvēšana ir "apņemšanās, ko esam uzņēmušies".

Pekinas Taivānas lietu birojs pirmdien paziņoja, ka ASV izmanto "Taivānas karti" un brīdināja, ka "ASV spēlējas ar uguni".

Savukārt Pentagona pārstāvji ārvalstu medjiem uzsvēra, ka Baidena komentāri nav signāls ASV nostājas maiņai.

Toties ASV augstākais ģenerālis Marks Milijijs atteicās atbildēt uz žurnālistu jautājumu par riskiem, kas varētu būt saistīti ar Taivānas aizstāvēšanu Ķīnas iebrukuma gadījumā. Jautāts, vai viņš atbalsta ASV karaspēka nosūtīšanu uz Taivānu, Milijs atbildēja: "Es sniegšu savus ieteikumus prezidentam un aizsardzības ministram."

Ķīnas valsts aizsardzības ministrijas pārstāvis Vangs Venbins toties norādījis, ka Ķīnas puse ir ļoti neapmierināta ar Baidena izteikumiem un pauž skaidru apņēmību tiem oponēt, teikts britu laikrakstā "The Guardian".

Savā uzrunā Venbins minēja: "Mēs paužam nožēlu un noraidām ASV izteikumus. Taivāna ir nepārprotama Ķīnas teritorijas daļa. Taivānas jautājums ir tikai Ķīnas iekšējā lieta, kas nav pakļauts nekādai ārvalstu intervencei. Jautājumos, kas attiecas uz Ķīnas galvenajām interesēm, tostarp suverenitāti un teritoriālo integritāti, nav vietas kompromisiem vai piekāpībai. Nevienam nevajadzētu novērtēt par zemu Ķīnas tautas stingro apņemšanos un spēju aizstāvēt savu nacionālo suverenitāti un teritoriālo integritāti. Nevienam nevajadzētu nostāties pret 1,4 miljardiem Ķīnas iedzīvotāju."

Taivānas galvaspilsētā Taipejā Ārlietu ministrijas pārstāve Džoana Ou izteica pateicību Baidenam un Baltajam namam par viņu "stingro" apņemšanos palīdzēt Taivānai, ziņo Taivānas interneta ziņu portāls "Taipei Times".

Savukārt politikas pētnieki ir pauduši bažas, ka Baidena mutiskā apņemšanās aizstāvēt Taivānu var veicināt, nevis atturēt Ķīnas agresiju pret Taivānu. Daži analītiķi pat apgalvo, ka tas varētu pamudināt Pekinu veikt preventīvus militārus pasākumus, jo Ķīnas militārās uzbrukuma jauda var pārspēt ASV kapacitāti aizstāvēt Taivānu, vēsta "Politico".

2021.gadā spriedze starp Ķīnas un Taivānas attiecībām palielinājās, Ķīnai nosūtot militārās lidmašīnas Taivānas pretgaisa aizsardzības zonā, kas ir pašdeklarēta teritorija. Taivānas aizsardzības ministrs Džaušu Džozefs Vu iepriekš ir ziņojis, ka attiecības ar Ķīnu ir vissliktākās pēdējo 40 gadu laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!