Foto: DELFI

Ar ASV izlūkdienestu izspiegošanas programmu palīdzību kopš 2001.gada izjaukti vairāk nekā 50 teroraktu plāni, tostarp uzbrukums Ņujorkas biržai, otrdien paziņojis ASV Nacionālās drošības aģentūras (NSA) vadītājs.

Tikmēr interneta gigants "Google" lūdzis tiesai atļaut publiskot pieprasījumus un slepenos tiesas rīkojumus, ko saņēmis šīs programmas sakarā.

NSA vadītājs ģenerālis Keits Aleksandrs sīkāk raksturoja četrus plānotos uzbrukumus, tostarp, teroristu ieceri uzspridzināt Ņujorkas metro.

Aleksandrs norādīja, ka tas bijis lielākais "Al Qaeda" plāns kopš 2001.gada 11.septembra teroraktiem un tas vadīts no Pakistānas.

Aleksandrs, Federālā izlūkošanas biroja (FIB) direktora vietnieks un citas ASV amatpersonas aizstāvēja telefonu noklausīšanās un tīmekļa izspiegošanas programmu, kas, nonākot atklātībā, izpelnījusies pretrunīgus vērtējumus gan pašu mājās, gan ārvalstīs.

"Pēdējo gadu laikā informācija, kas iegūta no šīm programmām, sniegusi ASV valdībai būtiskus pavedienus, lai palīdzētu novērst vairāk nekā 50 iespējamos teroraktus vairāk nekā 20 valstīs visā pasaulē," uzsvēra Aleksandrs, piebilstot, ka vismaz desmit teroraktus bijis plānots sarīkot ASV.

Informāciju par izlūkdienesta interneta izspiegošanas programmu atklātībai nodeva bijušais ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) līdzstrādnieks Edvards Snoudens, kurš pašreiz slēpjas Honkongā. ASV pret viņu uzsākta kriminālizmeklēšana.

Saskaņā ar Snoudena atklāto informāciju, NSA ir piekļuve interneta gigantu - tostarp "Microsoft", "Google", "Facebook" un "Apple" - serveriem, no kuriem tiek iegūti videomateriāli, fotogrāfijas un e-pastu sarakstes. Tiek veikta arī telefonsarunu noklausīšanās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!