Foto: EPA/Scanpix/LETA

Tuvojoties 31.augustam, kad Vašingtona apņēmusies pilnībā pabeigt karaspēka izvešanu no Afganistānas, ASV cenšas paātrināt evakuācijas operāciju, un pēdējo 12 stundu laikā no Kabulas lidostas izvesti vēl tūkstošiem cilvēku.

No Hamida Karzai starptautiskās lidostas 12 stundās līdz pirmdienai plkst.22.00 evakuēti vairāk nekā 10 000 cilvēku, paziņojis Baltais nams.

Tādējādi kopš jūlija ar ASV lidmašīnām no Afganistānas izvesti 53 000 cilvēku, no kuriem vairums evakuēti kopš 14.augusta, kad talibu rokās krita Kabula.

Iepriekš Pentagona pārstāvis Džons Kirbijs pavēstīja, ka starp evakuētajiem ir "vairāki tūkstoši" ASV pilsoņu un tūkstošiem afgāņu, kas strādājuši amerikāņu kontingenta labā un pieprasījuši īpašās imigrācijas vīzas.

Evakuēti tiek arī afgāņi, kam draud talibu atriebība par to darbošanos nevalstiskajās organizācijās un medijos.

Kirbijs norādīja, ka mērķis ir pabeigt evakuācijas operāciju līdz 31.augustam, ko prezidents Džo Baidens noteicis par karaspēka izvešanas galīgo termiņu.

Līdz šim laikam jāizved arī 5800 amerikāņu karavīri, kas kopš 14.augusta faktiski nodrošina Kabulas lidostas darbību un gādā par tās drošību, kā arī viņu rīcībā esošo aprīkojumu.

Vācijas, Lielbritānijas un Francijas amatpersonas pirmdien paziņojušas, ka evakuācija no viņu puses varētu turpināties arī pēc 31.augusta, un aicinājušas atstāt Kabulas lidostā arī ASV karavīrus, lai atbalstīti starptautisko operāciju.

G7 grupas valstu līderi situāciju Afganistānā apspriedīs otrdien.

Kirbijs kategoriski neizslēdza iespēju, ka Vašingtona savu misiju varētu pagarināt, lai gan talibi brīdinājuši, ka Savienotājām Valstīm savs vārds būs jātur.

"Mērķis ir izvest tik daudz cilvēku un tik ātri, cik iespējams," uzsvēra Kirbijs, piebilstot, ka šobrīd galvenā uzmanība pievērsta tam, lai to paveiktu līdz augusta beigām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!