Jaunais ASV prezidents Baraks Obama pieņēmis lēmumu par papildu 17 000 karavīru nosūtīšanu uz Afganistānu, trešdien vēsta BBC.

Otrdien Baltais nams paziņoja, ka tuvākajos mēnešos uz Afganistānu nosūtīs vienu ASV armijas vienību, kā arī jūras kājniekus, šo lēmumu pamatojot ar "neatliekamu nepieciešamību palielināt drošību".

Obama norāda, ka papildu karaspēks nepieciešams "pasliktinošās Afganistānas situācijas stabilizācijai".

Šis ir pirmais nozīmīgs jaunā ASV prezidenta militārais rīkojums, kas tiks īstenots ASV Afganistānas stratēģijas pārskatīšanas ietvaros.

Iepriekš tika plānots papildu karaspēku nosūtīt uz Irāku. Taču Obama paziņoja, ka ASV militārie centieni koncentrēsies vairāk uz Afganistānu, nevis Irāku. Turklāt augstu stāvošais Baltā nama ierēdnis pavēstīja, ka tuvākajās nedēļās tiks paziņots par ASV karaspēka samazināšanu Irākā.

ASV Aizsardzības ministrijas pārstāvji norāda, ka karavīriem Afganistānā jāierodas vēl līdz siltā laika iestāšanai, kad tiek gaidīta kaujinieku aktivitātēs pastiprināšanās.

Pašlaik Afganistānā koalīcijas spēku ietvaros dien 14 000 amerikāņu karavīru, vēl 19 000 karavīru valstī atrodas tiešā ASV pavēlniecībā.

Iepriekš Baltajā namā izskanēja aicinājumi cīņai pret kaujiniekiem Afganistānā nosūtīt 30 000 militāro personu.

Pirms ASV pieņēmušas lēmumu par papildu karaspēka nosūtīšanu ANO publiskojis ziņojumu, saskaņā ar kuru civiliedzīvotāju upuru skaits Afganistānā pagājušajā gadā pieaudzis par 39% salīdzinājumā ar 2007. gadu.

Pēc ANO datiem, 55% no 2118 nogalinātajiem iedzīvotājiem kļuvuši par talibu upuriem, bet 552 mierīgie iedzīvotāji gājuši bojā afgāņu armijas un NATO spēku veiktajos triecienos, kas ir lielākais rādītājs kopš 2001. gada.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!