Foto: AP/Scanpix/LETA

ASV trešdien draudēja atjaunot visas Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) sankcijas pret Irānu, ja ANO Drošības Padome nepagarinās ieroču embargo Teherānai, kura termiņš beidzas oktobrī, raksta "Al Jazeera".

ASV īpašais sūtnis Irānā Braiens Huks laikrakstā "Wall Street Journal" rakstīja, ka "vienā veidā vai citā" Vašingtona panāks, ka ieroču embargo paliek spēkā. Viņš piebilda, ka ASV ir izstrādājušas ANO Drošības padomes rezolūciju un mēģinās tai iegūt atbalstu.

Lai rezolūciju pieņemtu, nepieciešams deviņu ANO Drošības Padomes valstu atbalsts. Tāpat Krievija, Francija, Ķīna un Lielbritānija šai rezolūcijai nedrīkst uzlikt veto, lai tā varētu stāties spēkā. Krievija jau signalizējusi, ka tā ir pret embargo pagarināšanu, atzīmē medijs.

"Ja amerikāņu diplomātijai tomēr traucēs veto, ASV saglabā tiesības atjaunot ieroču embargo ar citām metodēm," rakstīja Huks, atsaucoties uz Irānas kodollīguma dalībvalsts spēju panākt visu pret Irānu vērstu ANO sankciju atjaunošanu, kas ietver ieroču embargo.

ASV prezidents Donalds Tramps, kura administrācija pret Irānu īstenojusi konfrontējošu politiku, 2018. gada maijā paziņoja par Savienoto Valstu izstāšanos no Irānas kodollīguma, kas paredzēja sankciju atcelšanu Teherānai, kā arī neļāva Irānai ražot kodolieročus. Vienošanās arī paredzēja, ka sankcijas var atjaunot, ja Irāna pārkāpj līgumu.

Neraugoties uz Trampa paziņojumu par izstāšanos no vienošanās, Vašingtona argumentē, ka tā joprojām var panākt ANO sankciju atjaunošanu, jo 2015. gada Drošības Padomes rezolūcijā, kas apstiprināja kodollīgumu, ASV joprojām minēta kā tā dalībvalsts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!