Eiropas Komisija pirmdien paziņoja, ka iesniegusi tiesā prasību pret amerikāņu tabakas ražotājiem "Philip Morris" un "R.J.Reynolds", apsūdzot tos cigarešu kontrabandā Eiropas Savienībā.
ES pieprasījusi, lai tiktu kompensēti finansiālie zaudējumi, kurus cietusi ES, kā arī pasākumu īstenošanu turpmāku kontrabandas gadījumu novēršanai, sacīja ES budžeta komisāre Mihaela Šreijere, norādot, ka prasības pamatā ir ASV likumdošanas akts RICO.

Šreijeres preses sekretāre sacīja žurnālistiem, ka prasībā nav minēta konkrēta kompensācijas summa. 20.jūlijā Eiropas Savienības izpildinstitūcija brīdināja, ka iesniegs ASV tiesu institūcijās prasību, lai atgūtu miljardiem eiro muitas ieņēmumu, kas netika saņemti kontrabandas dēļ.

"Pirms četriem mēnešiem Eiropas Komisija nolēma iesniegt prasību pret vairākiem ASV tabakas ražotājiem saistībā ar cigarešu kontrabandu. Tagad ir pienācis laiks rīkoties," norādīja komisāre.

"Viena no Eiropas Komisijas prioritātēm ir Eiropas Savienības finansiālo interešu aizstāvība. Šī lieta ir jauns pasākums mūsu stratēģijā, kas paredz cīņu pret krāpšanu un finansu nelikumībām," viņa piebilda.

Likumdošanas akts RICO (Racketeer Influenced and Corruption Organizations), kuru ASV Kongress pieņēma 1970.gadā, sākotnēji bija paredzēts cīņai ar organizēto noziedzību.

Ja tiesas iznākums ir veiksmīgs, prasītājs, izmantojot RICO aktu, var atgūt naudas summu, kas ir līdz pat trim reizēm lielāka nekā kriminālās darbības dēļ zaudētie līdzekļi, kā arī tiesas prāvas izdevumus.

"Philip Morris", kas vislabāk pazīstama ar "Marlboro" cigaretēm, ir pasaulē otrais lielākais tabakas ražotājs, savukārt "R.J.Reynolds", kas izgatavo "Camel" cigaretes, pēc "Fortune Global 500" datiem, ierindojas ceturtajā vietā pēc "Japana Tabacco" un "British American Tabacco".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!