ASV tiesa pirmdien izdeva pagaidu rīkojumu, apturot embriju cilmes šūnu (ESC) pētījumus, kurus atļāvis prezidents Baraks Obama.

Apgabala tiesnesis Roiss Lamberts apmierināja kādas kristiešu organizācijas prasību, uz laiku aizliedzot cilmes šūnu pētījumus, lai prasītāji varētu tos apstrīdēt tiesā.

"Prasītāji spēja pārliecināt, ka viņu lietā pastāv liela veiksmes iespējamība," atzina Lamberts.

"ESC pētījumi nepārprotami ir pētījumi, kuros tiek iznīcināts embrijs," savā spriedumā norāda tiesnesis. "Lai veiktu ESC pētījumus, ESC jāiegūst no embrija. ESC iegūšanas process no embrija noslēdzas ar embrija iznīcināšanu."

Martā Obama atcēla sava priekšteča Džordža Buša administrācijas noteikto aizliegumu cilmes šūnu pētījumus finansēt no federālajiem līdzekļiem. Prezidents norādīja, ka tie varētu sniegt revolucionārus atklājumus medicīnā un pavērtu jaunu laikmetu ASV zinātnē, atbrīvojot to no politiskās ideoloģijas ierobežojumiem.

Daudzi zinātnieki uzskata, ka cilmes šūnu pētījumi paver iespēju atrast līdzekļus pret tādām saslimšanām kā Alcheimera un Pārkinsona slimība, kā arī diabēts.

Taču pret šādiem pētījumiem kategoriski iebilst reliģiskie konservatīvie, kuri uzskata, ka cilvēka dzīve sākas ar ieņemšanas brīdi, un tādējādi embrija iznīcināšanu pielīdzina slepkavībai.

Tieslietu ministrija paziņojusi, ka pagaidām iepazīstas ar spriedumu, lai izsvērtu, vai pārsūdzēt pētījumu pagaidu aizliegumu, vai arī nogaidīt, līdz tiesa pieņems spriedumu pēc būtības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!