ASV Manhetenas apgabala zvērināto tiesa pirmdien nolēma, ka 2001.gada 11.septembra terora akts, kurā tika sagrauti Dvīņu torņi, bija divi atsevišķi uzbrukumi, līdz ar to nomniekam pienākas divkārša kompensācija no apdrošinātājiem.
Pasaules Tirdzniecības centra (PTC) nomnieks Lerijs Silversteins iegūs divkāršu kompensāciju par savām polisēm ar deviņiem apdrošinātājiem, lai finansētu jaunas ēkas konstrukciju.

Apdrošināšanas kompānijas tiesas ceļā vēlējās panākt, lai uzbrukumi Dvīņu torņiem tiktu atzīti par vienu notikumu.

Silversteins, kurš nomas līgumu parakstīja tikai sešas nedēļas pirms torņu sagraušanu, sacīja, ka ir "sajūsmā" par lēmumu. Savukārt viens no apdrošinātājiem "Allianz AG" pauda vilšanos un solīja iesniegt apelāciju lēmumam.

Ja kompensācija tiktu maksāta par diviem uzbrukumiem, Silversteins saņemtu septiņus miljardus ASV dolārus (3,62 miljardus latu), savukārt par vienu uzbrukumu - 3,5 miljardus ASV dolāru.

Silversteins norāda, ka uzbrukumi bija divi notikumi, jo uzbrucēji izmantoja divas lidmašīnas, kas PTC Dvīņu torņos ietriecās ar 15 minūšu starpību.

Lielāka kompensācijas summa ļaus Silversteinam nākamo desmit gadu laikā sagrautā PTC vietā uzbūvēt jaunu torni, debesskrāpjus un citas ēkas. Mazāka summa nozīmētu, ka šie darbi aizkavēsies.

Iepriekšējos tiesas lēmumos zvērināto tiesa nolēma, ka lielākais apdrošinātājs "Swiss Re" un pārējo apdrošinātāju grupa izmantoja polises formas, kas Dvīņu torņu sagraušanu definē kā vienu notikumu. Silversteins iesniedza apelāciju šiem spriedumiem.

Pirmdienas lēmums attiecas uz Vācijas apdrošinātāja "Allianz AG" pārstāvniecību ASV "Allianz Global Risks U.S Insurance Co.", kompānijā "St. Paul Travelers Cos. Inc." ietilpstošajām "Travelers Indemnity Co." un "Gulf Insurance Co.", "General Electric Co." piederošo "Industrial Risk Insurers", britu apdrošinātājam "Royal & SunAlliance" uzbrukuma brīdī piederošo "Royal Specialty", Kanādas kompānijas "Fairfax Financial Holdings Ltd." pārstāvniecību "TIG Insurance Co.", Japānas "Millea Holdings Inc." ietilpstošo "Tokio Marine and Fire Insurance Co.", kompānijas "Hartford Financial Services Group Inc." apakšuzņēmumu "Twin City Fire Insurance Co." un Šveices apdrošinātāja "Zurich Financial" nodaļu "Zurich American Insurance Co.". Daļu no "Allianz" polises sedz Francijas pārapdrošinātājs "Scor".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!