Foto: Shutterstock
ASV federālais tiesnesi trešdien noraidīja prasību uz laiku apturēt federālo finansējumu cilnes šūnu pētniecībai.

Tiesnesis Roiss Lamberts piekrita apelāciju tiesas aprīlī taisītajam spriedumam, ar kuru par labu prezidenta Baraka Obamas administrācijai tika noraidīta prasība, kurā apgalvots, ka nodokļu maksātāju naudas izmatošana pētījumiem, kuru laikā tiek iznīcināti cilvēku embriji, ir nelikumīga.

Aizliegumu piešķirt federālo finansējumu cilmes šūnu pētījumiem, kas, pamatojoties uz reliģiskiem apsvērumiem, tika ieviests Džordža Buša prezidentūras laikā, Obama atcēla 2009.gada martā.

Tiesvedība attiecas uz 1996.gada pieņemto tā dēvēto Dikija-Vikera labojumu, ar kuri tika aizliegta nodokļu maksātāju naudas izlietošana pētījumiem, kuru laikā tiek iznīcināti cilvēku embriji.

2010.gada augustā ASV apgabala tiesnesis Lamberts apmierināja divu zinātnieku prasību un apturēja federālā finansējuma piešķiršanu cilmes šūnu pētījumiem līdz galīgajam tiesas spriedumam.

Tam sekoja virkne spriedumu, kas atcēla Lamberta lēmumu.

Galu galā arī Lamberts trešdien prasību noraidīja.

"Rūpīgi izsverot prasības, iebildumus, atbildes, papildus informāciju, visus šīs lietas materiālus un piekrītošās likuma normas," prasītāju lūgums tiek noraidīts, teikts Lamberta rakstītajā spriedumā.

Spriedumu nekavējoties atzinīgi novērtējusi Amerikas Zinātnes veicināšanas biedrība, kas izdod prestižo žurnālu "Science".

Zinātnes aprindās valda vienprātība, ka "cilmes šūnu pētījumi ir ārkārtīgi daudzsološa pieeja efektīvākas diagnostikas un ārstēšanas attīstīšanā", lai cīnītos ar tādām smagām kaitēm kā diabēts, mugurkaula smadzeņu ievainojumi un Pārkinsona slimība, norādīja biedrības vadītājs Alans Lašners.

"Tiesneša Lamberta pagājušā gada rīkojums draudēja nodarīt patiesu kaitējumu pētniekiem šajā laukā un atņemt drosmi cilmes šūnu zinātnieku nākamajai paaudzei," piebilda Lašners.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!