ASV federālā apelāciju tiesa ceturtdien atzina, ka Saūda Arābiju nevar saukt pie atbildības par 2001.gada 11.septembra uzbrukumiem ASV, neskatoties uz labdarības ziedojumiem, kas nonāca teroristiskās organizācijas "Al Qaeda" rokās.
Atstājot spēkā zemākās instances 2006.gada spriedumu, otrā apriņķa apelāciju tiesa Manhetenā atzina, ka 11.septembra terora aktu upuru ģimenes locekļu prasība pret Saūda Arābiju nav pieņemam izskatīšanai.

Prasītāji, atsaucoties uz Saūda Arābijas valsts, četru Saūda karaļnama prinču, kā arī uz oficiālā labdarības fonda un bankas ziedojumiem musulmaņu labdarības organizācijām, kas pēc tam tika nodoti "Al Qaeda", apgalvo, ka Rijāda ir atbildīga par 11.septembra terora aktu finansēšanu.

Tomēr tiesa norādīja, ka 1976.gada likums par ārvalstu suverēnu imunitāti arī Saūda Arābijai garantē imunitāti pret tiesisko vajāšanu ASV teritorijā.

Tiesa atzina, ka pamatojoties uz to pašu likumu, tiesisko imunitāti bauda prasībā pieminētā oficiālā labdarības organizācija - Saūda Arābijas Augstākā komisija palīdzības sniegšanai Bosnijai un Hercegovinai, jo tā ir "karaļvalsts aģentūra vai institūcija".

Tiesa atzina, ka šajā lietā nav piemērojami izņēmumi, jo ASV "karaļvalsti nav atzinušas par valsti, kas sponsorē terorismu".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!