Foto: AFP/Scanpix/LETA

ASV federālās tiesas tiesnesis izdevis pagaidu rīkojumu, kas aizliedz prezidenta Donalda Trampa administrācijai izmantot Pentagona līdzekļus žoga būvniecībai gar Meksikas robežu.

Trampa administrācijas amatpersonām "aizliegts veikt jebkādas darbības, kas būtu vērstas uz robežas žoga būvniecību (..), izmantojot Aizsardzības ministrijas novirzītos līdzekļus," teikts tiesneša Heivuda Giljama pieņemtajā rīkojumā, kas attiecas uz diviem žoga posmiem Ņūmeksikas un Arizonas štatos vairāk nekā 80 kilometru kopgarumā.

Kopējais Meksikas-ASV robežas garums ir 3200 kilometri. Patlaban sienas, žoga, dažādu kustības sensoru un kameru barjera veido vairāk nekā 900 kilometrus no tās. Savukārt aptuveni 2000 kilometru garumā robežu veido dabīgs šķērslis - Riograndes upe.

Kad 1994. gadā ASV sāka izbūvēt pirmos fiziskās robežas posmus, tie galvenokārt stiepās gar apdzīvotām vietām. Vēlāk žogi tika pagarināti arī uz mazāk apdzīvotām vietām, taču vairākas zonas, tostarp Riogrande, joprojām ir fiziski šķērsojama ar laivu.

Arī tādi šķērsļi kā Kalifornijas, Arizonas un Meksikas saskares tuvumā esošais Sonoras tuksnesis līdz šim palikuši brīvi no žogiem, jo jebkādu būvju celtniecība līdz šim uzskatīta par pārāk dārgu, sarežģītu, un vēlāka uzturēšana prasītu lielus līdzekļus.

Tramps iepriekš paziņojis, ka mūra aplēstās izmaksas svārstās no četriem miljardiem līdz desmit miljardiem dolāru, bet saskaņā ar citām aplēsēm izmaksas var sasniegt 11 miljardus.

Masačūsetsas Tehnoloģiju institūta žurnāls "Technology Review" lēsa, ka 1600 kilometrus garš tērauda un betona mūris izmaksātu 27 miljardus līdz 40 miljardus dolāru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!