ASV federālais tiesnesis otrdien licis nekavējoties atbrīvot 17 Ķīnas musulmaņus, kuri tiek turēti ASV militārajā cietumā Gvantanamo līcī Kubā.
Tiesnesis Rikardo Urbina izskatīja uiguru etniskās grupas locekļu apelāciju, kuri lūdza viņus atbrīvot un ielaist ASV.

Pēc tiesneša teiktā, nav nekādu pierādījumu, ka uiguri, kas gandrīz septiņus gadus turēti Gvantanamo, ir "ienaidnieka karotāji" vai rada draudus drošībai, turklāt ASV konstitūcija aizliedz turēt ieslodzījumā uz nenoteiktu laiku bez apsūdzības.

Urbina noteicis divas sēdes piektdien un nākamajā ceturtdienā, lai noteiktu viņu atbrīvošanas nosacījumus.

Tiesneša lēmumu otrdienas vakarā ASV Apelāciju tiesā nekavējoties pārsūdzēja Tieslietu ministrija. Ja tā zaudēs Apelāciju tiesā, ministrija varēs vērsties Augstākajā tiesā.

Ministrija paziņoja, ka turpinās diplomātiskas sarunas, lai atrastu valsti, uz kurieni uigurus varētu nosūtīt.

Uiguri dzīvoja apmetnē Afganistānā, kad sākās ASV uzlidojumi 2001. gada oktobrī. Viņi aizbēga kalnos, kur viņus apcietināja Pakistānas varasiestādes un izdeva viņus ASV.

Viņi atrodas cietumā, pat neskatoties uz to, ka ASV armija viņus vairs neuzskata par "ienaidnieka karotājiem". ASV nespēj atrast valsti, kas viņus gribētu uzņemt.

2006. gadā ASV ļāva pieciem Ķīnas musulmaņiem meklēt patvērumu Albānijā. ASV valdība paziņojusi, ka nevar uigurus nosūtīt uz Ķīnu, jo viņiem tur draudēs vajāšana.

Daudzi musulmaņi Siņdzjanas Uiguru autonomajā rajonā Ķīnas rietumos vēlas lielāku autonomiju un daļa vēlas neatkarību. Pekina pret viņiem izvērsusi separātisma apspiešanas kampaņu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!