Foto: Reuters/Scanpix

ASV Teksasas štata federālais tiesnesis par antikonstitucionālu pasludinājis iepriekšējā prezidenta Baraka Obamas laikā pieņemto veselības aprūpes reformu likumu jeb tā saukto "Obamacare".

Prasību pret "Obamacare" jeb Pieejamas aprūpes likumu (ACA) bija iesnieguši vairāku štatu ģenerālprokurori un gubernatori no republikāņu partijas, kuri sen pretojas 2010. gadā pieņemtajam likumam.

Tiesnesis Rīds O'Konors nosprieda, ka visa "Obamacare" programma ir antikonstitucionāla, jo, pagājušajā gadā reformējot nodokļus, Kongress atcēla naudas sodus cilvēkiem, kuri nepieteicās programmai, ja viņiem jau nebija veselības apdrošināšana.

Demokrāti nosodīja šo soli, norādot, ka tas atstās miljoniem amerikāņu bez veselības aprūpes, un solīja spriedumu pārsūdzēt.

Lieta, visticamāk, nonāks ASV Augstākajā tiesā, no kuras deviņiem tiesnešiem pieci 2012. gadā atsevišķā lietā atbalstīja "Obamacare".

Prezidents Donalds Tramps, kurš sen kritizē "Obamacare" un solījis to atcelt, tviterī pauda gandarījumu par Teksasas tiesneša spriedumu.

ACA noteic, ka veselības apdrošināšana ir obligāta, piedāvā pabalstus miljoniem cilvēku polises iegādei, noteic, ka apdrošināšanas polisēm jāsedz plašs pakalpojumu klāsts un neļauj apdrošināšanas kompānijām liegt polisi cilvēkiem ar jau esošām veselības problēmām.

Pēc likuma ieviešanas 20 miljoni cilvēku ieguva veselības apdrošināšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!