Pentagons nolēmis trīskāršot izdevumus līdz aptuveni 3,5 miljardiem ASV dolāru (2,03 miljardiem latu) jaunai programmai nolūkā cīnīties pret kaujinieku Irākā izmantotajiem paštaisītajiem spridzekļiem, kas prasa visvairāk amerikāņu spēku upuru Irākā, svētdien ziņo "The New York Times".
Šāds solis ir netiešs apliecinājums tam, ka par spīti gadu no gada augošajam bumbu sprādzienos bojā gājušo skaitam, ASV armijas pretreakcija vai tās koordinācija augstākajos līmeņos nav bijusi pietiekama, raksta avīze.

Pagājušajā gadā 407 no 846 Irākā nogalinātajiem amerikāņu karavīriem gājuši bojā tieši paštaisītu bumbu sprādzienos, teikts ziņojumā. Pret sabiedrotajiem un irākiešu spēkiem, kā arī civiliedzīvotājiem izmantoto paštaisīto spridzekļu skaits pagājušajā gadā, salīdzinot ar 2004.gadu, ir gandrīz dubultojies un sasniedz 10 593.

Nākamo mēnešu laikā Aizsardzības departaments plāno divkāršot šajā jomā ASV un Irākā strādājošo tehnisko, kriminālistikas un izlūkošanas speciālistu skaitu līdz aptuveni 360 cilvēkiem, ziņo laikraksts.

Darbā ir iesaistīti simtiem citu jomu ekspertu, un dienestā tiek plaši pielietotas jaunas tehnoloģijas un apmācības tehnikas, vēsta "The New York Times".

Vispostošākie ir spridzekļi ar pievienotām metāliskām šķembām un naglām, kas sprādzienā spēj caursist aizsargbruņas.

ASV izlūkošanas dienestu amatpersonas uzskata, ka visspēcīgākās bumbas tiek izgatavotas Irānā, no kurienes tās pārved uz Irāku, teikts laikrakstā.

2005.gadā Pentagona budžets paštaisītu spridzekļu apkarošanai tika dubultots līdz 1,2 miljardiem ASV dolāru (690 miljoniem latu). Šā gada budžeta nianses vēl tikai tiek apspriestas, un paredzamā summa ir aptuveni 3,5 miljardi dolāru, taču augstas amatpersonas apgalvo, ka summa var arī palielināties.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!