ASV Kentuki štata senators ir ierosinājis likumprojektu, kas aizsargātu pārtikas ražotājus un pārdevējus pret tiesu prasībām, kurās tie apsūdzēti tukluma krīzes izraisīšanā Savienotajās Valstīs.
Ja šādu likumprojektu pieņems, tas liegs iesniegt tiesā prasības, kurās prasītāji apgalvo, ka viņu pārmērīgajā svarā vai resnumā vainojamas pārtikas ražošanas kompānijas un ēdināšanas iestādes, sacīja Kentuki senators no republikāņu partijas Mičs Makkonels.

"Ir svarīgi panākt, lai nepareizos ēšanas paradumos [tukli cilvēki] nevainotu kādu citu. Tā noteikti nav ēdināšanas iestādes vaina, ja jūs atgriežaties pie letes trīs reizes", lai nopirktu papildporciju, viņš uzsvēra.

Makkonels, kura štatā darbojas vairākas ātrās ēdināšanas iestādes, tajā skaitā "Kentucky Fried Chicken", sacīja, ka ierosinātais likumprojekts neattiecas uz prasībām par maldinošu reklāmu vai uz gadījumiem, kad pārtikas produkta lietošana izraisījusi saindēšanos vai ievainojumus.

Ar tuklumu ASV sirgst vairāk nekā puse pieaugušo iedzīvotāju un 13% bērnu, kas rada medicīniskos tēriņus vairāk nekā 117 miljardu ASV dolāru apjomā (67 miljardus latu) un ir par iemeslu 300 tūkstošiem nāves gadījumu gadā, informē ASV Slimību kontroles un novēršanas centrs.

ASV kompānijas atzinīgi novērtējušas ierosināto likumprojektu. Tā pieņemšanu mudina arī ASV Tirdzniecības biznesa federācijas palāta.

"Tas, ko cilvēks ēd vai dzer ir viņa personīgā izvēle, nevis tiesvedības jautājums," vēstulē ASV senatoriem norāda palātas viceprezidents Brūss Džostens.

Līdz šim tukli cilvēki pret pārtikas ražotājiem tiesā iesnieguši virkni prasību. Lai gan vairākums no tām tika noraidītas, šajā saistībā Savienotajās Valstīs ir gaidāmi arvien jauni tiesu darbi.

ASV tiesa janvārī noraidīja prasību, kurā aptaukojušies bērni savās svara un vispārējās veselības problēmās vainoja ātrās apkalpošanas restorānu tīklu "McDonald's".

Astoņi bērni ar liekā svara problēmām un viņu vecāki bija "McDonald's" iesūdzējuši tiesā, apgalvojot, ka nav zinājuši, ka burgeri un frī kartupeļi var veicināt aptaukošanos.

Šis bija pirmais gadījums ASV tiesvedības vēsturē, kad hamburgeru ražotājs tika iesūdzēts tiesā par tā produktu nevēlamo ietekmi uz patērētāju veselību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!