Irākas galvaspilsētas Bagdādes centru pirmdienas rītā satricināja vairāki stipri sprādzieni, ASV un Lielbritānijas spēkiem veicot bombardēšanas uzlidojumus Irākai piekto dienu pēc kārtas.
Irākas bombardēšana pieņemas sparā

Vairāki sprādzieni nogranda ap pulksten 3.10 (2.10 pēc Latvijas laika) bez iepriekšēja gaisa trauksmes sirēnu brīdinājuma, un nebija dzirdama nekādu pretgaisa aizsardzības ieroču uguns, ziņoja "Reuters" korespondenti netālu no Bagdādes centra. Viņi piebilda, ka varējuši skaidri dzirdēt kara lidmašīnas virs pilsētas.

Uzlidojumos tika trāpīts vairākiem objektiem pilsētas centrā un Bagdādes dienvidaustrumos, un gaisā pacēlās dūmu grīstes. "Gaisā paceļas ugunsbumba .. un milzīgs pulverī pārvērsta betona putekļu mākonis," sacīja "Reuters" reportieris. Viņš piebilda, ka viens sprādziens noticis netālu no Irākas gaisa spēku štāba, kuram tika trāpīts iepriekšējos uzlidojumos.

Arī svētdienas vakarā ASV aviācija bombardēja Bagdādi un pilsētā nogranda desmitiem sprādzienu dažas stundas pēc tam, kad Irākas televīzijā tika demonstrēti amerikāņu karagūstekņi. Pirms neskaitāmajiem sprādzieniem, no kuriem viens bija sevišķi stiprs, varēja dzirdēt raķešu svilpienus.

ASV spēki svētdienas vakarā uzbruka Bagdādei pēc sastapšanās ar spēcīgu pretestību Dienvidirākā un lieliem zaudējumiem Nasirijas pilsētā. Tika ziņots, ka ASV jūras kājnieki dodas uz Bagdādi no dienvidaustrumiem, kamēr ASV armijas kājnieki rietumos apiet Nadžafas pilsētu 160 kilometrus no Bagdādes.

ASV un Lielbritānija sāka 48 stundu laikā intensīvāko Bagdādes bombardēšanu un viens zemu lidojošs iznīcinātājs izšāva bumbu vai raķeti, kas trāpīja Republikas pilī.

Uzbrukums notika neilgi pēc tam, kad Irākas televīzija demonstrēja sagūstītos amerikāņu karavīrus, pazemojot ASV un mēģinot gūt atbalstu Irākai arābu pasaulē. Irākas TV raidījumu pirmā translēja Kataras satelīttelevīzija "Al-Jazeera", kurā arī parādīja ASV karavīru līķus.

Irākas televīzija paziņoja, ka ASV "neciena savus dēlus un nemēģina garantēt viņiem stabilu dzīvi, bet sūta viņus holokaustā". Pēc šī paziņojuma tika parādīti pieci karagūstekņi, kas nemierīgi atbildēja uz žurnālistu jautājumiem.

Dažas minūtes pēc tam, kad šo materiālu parādīja "Al-Jazeera", Pentagons atzina, ka apmēram 10 amerikāņu karavīri ir sagūstīti. ASV aizsardzības ministrs Donalds Ramsfelds nosauca demonstrēto materiālu par "Irākas propagandas daļu".

Irāka paziņoja, ka kaujās Dienvidirākas pilsētā Nasirijā krituši 25 amerikāņu un britu karavīri un vairāki ievainoti. Lielbritānija pavēstīja, ka tās karavīri Irākā nav sagūstīti, bet divi britu lidotāji pazuduši pēc tam, kad viņu lidmašīnu notrieca ASV raķete "Patriot".

Irākas amatpersonas paziņoja, ka pret Irāku karojošās koalīcijas karavīri dodas postā. "Mēs ļausim viņiem pastaigāties pa tuksnesi, bet visas mūsu pilsētas pretosies," sacīja Irākas viceprezidents Jasins Ramadans, kura Bagdādes biroja rajons naktī tika bombardēts.

ASV bruņoto spēku Centrālās pavēlniecības vadītāja vietnieks sacīja, ka ASV un britu spēki drīz būs Bagdādes priekšpilsētās. Viņš atzina, ka jūras kājnieku spēkos ir vairāki bojā gājušie un ievainotie.

ASV prezidents Džordžs Bušs paziņoja, ka visi, kas neizturas pret karagūstekņiem saskaņā ar Ženēvas konvencijām, vēlāk tiks tiesāti kā kara noziedznieki. Irāka solīja ievērot šīs konvencijas. Starptautiskā Sarkanā Krusta komiteja paziņoja, ka karagūstekņu demonstrēšana televīzijā ir starptautisko kara noteikumu pārkāpums.

Arābu līgas ģenerālsekretārs Amrs Musa pēc tikšanās ar arābu valstu ārlietu ministriem Kairā aicināja izbeigt ASV vadīto karu pret Irāku "ar visiem iespējamiem līdzekļiem".

Arābu valstīs un citur pasaulē svētdien ceturto dienu pēc kārtas notika pretkara demonstrācijas. Tūkstošiem libāniešu un palestīniešu Libānas pilsētu ielās nosodīja "arābu kaunpilno klusēšanu barbariskās amerikāņu agresijas" priekšā un aicināja boikotēt amerikāņu preces. Ēģiptē un Jordānijā tūkstošiem demonstrantu pauda sašutumu par ASV un Lielbritāniju.

Austrālijas īpašie spēki nedēļas nogalē sastapās ar Irākas armijas vadu un vērsās pret to ar aviācijas triecieniem. Aizsardzības ministrs Roberts Hils pirmdien paziņoja, ka 150 īpašo gaisa spēku karavīru rindās vēl nav kritušo un ievainoto, bet viņi nogalinājuši Irākas karavīrus vairākās sadursmēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!