ASV turpina izmantot Spānijas teritoriju lidojumiem uz Gvantanamo aizturēšanas centru Kubā, neraugoties uz kritiku par Eiropas lidostu izmantošanu pretterorisma kampaņā, trešdien ziņo laikraksts "El Pais".

2007. gada jūnijā un septembrī no Spānijas un ASV kopīgi izmantotās jūras kara spēku bāzes Rotā netālu no Kadisas pacēlās divas amerikāņu kara lidmašīnas.

Šo informāciju sākotnēji atklāja Portugāles valdība, kas atzinusi, ka laikā no 2005. līdz 2007. gadam 56 ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) organizētajos reisos tikusi izmantota Portugāles gaisa telpa.

Abas lidmašīnas, kas izlidoja no Rotas, nebija saistītas ar CIP un tajās nebija neviena aizturētā, "El Pais" citē "neoficiālus" avotus Aizsardzības ministrijā.

Spānijas tiesa izmeklē iespējamo Spānijas lidostu izmantošanu laikā no 2002. līdz 2007. gadam aizdomās turētu teroristu transportēšanai uz ASV cietuma nometni Gvantanamo bāzē.

Spānijas divpusējais aizsardzības līgums ar ASV aizliedz organizēt reisus, kurus Spānijā varētu vērtēt kā tiesiski apšaubāmus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!