ASV gaisa, sauszemes un jūras militārie spēki ceturtdien turpināja mobilizēties militārajai kampaņai, kuras mērķis būs iznīcināt teroristu organizācijas, kas organizēja uzbrukumus Ņujorkā un Vašingtonā pagājušajā nedēļā, informē BNS.
ASV aizsardzības ministrs Donalds Ramsfelds brīdināja, ka paredzama cīņa daudzās frontēs, kuras beigas nav droši paredzamas. "Tas nebūs ātri. Tas nav maratons. Tas ir sprints," sacīja Ramsfelds preses konferencē Pentagonā.

ASV aizsardzības ministrs apstiprināja, ka viņš ir parakstījis pavēles par bruņoto spēku izvietošanu ārpus ASV teritorijas, taču atteicās komentēt masu informācijas līdzekļu ziņas, ka tiek pārvietoti arī bumbvedēji, iznīcinātāji un atbalsta lidmašīnas uz Dienvidaustrumāziju, kā arī sauszemes spēki un jūras kara flote, ziņo BNS.

Armijas sekretārs Tomass Vaits paziņojis, ka kampaņā būs nepieciešami sauszemes spēki, tajā skaitā īpašās vienības.

"Es domāju, ka reindžeriem un īpašo operāciju spēkiem būs prominenta loma jebkurā kampaņā, kuru mēs īstenosim nākotnē, tāpat kā iepriekšējās kampaņās," sacīja Vaits.

Aptuveni 2000 īpašām operācijām apmācītai jūras kājnieku vienībai ceturtdienas vakarā trīs karakuģos amfībijās paredzēts doties uz Dienvidrietumu Āziju, informēja jūras kājnieku bāzes Ziemeļkarolīnā pārstāvis, apgalvojot, ka tā esot parasta karaspēka rotācija. Trīs karakuģi amfībijas ir daļa no 14 kuģu flotiles, kas lidmašīnu bāzes kuģa "Theodore Roosevelt" vadībā atstāja bāzi Norfolkā, Virdžīnijā.

ASV telekanāli arī informēja, ka uz Dienvidrietumu Āziju pārvieto arī bumbvedējus, iznīcinātājus F-15 un F-16, radarlidmašīnas AWACS un izlūklidmašīnas "Joint Star".

Savukārt aģentūra LETA, atsaucoties uz Pentagona sniegto informāciju, ziņo, ka aktīvajā dienestā iesaukti 5131 gaisa spēku un nacionālās gaisa gvardes rezervists "dzimtenes aizsardzībai". ASV prezidents Džordžs Bušs pagājušajā nedēļā parakstījis rīkojumu par 50 000 rezervistu iesaukšanu aktīvajā dienestā pēc 11.septembra uzbrukumiem Pasaules Tirdzniecības centram un Pentagonam.

Kareivju mobilizācija paredzēta, lai palielinātu ASV gaisa telpas un ostu drošību un lai palīdzētu civilajām amatpersonām atjaunot kārtību.

Ceturtdien iesauktās kareivju vienība ir no iznīcinātāju pilotu un gaisa satiksmes kontroles vienībām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!