Foto: DELFI

ASV un 16 Eiropas valstu tiesībsargājošās iestādes ceturtdien īstenojušas vērienīgu operāciju pret interneta melno tirgu, veicot 17 arestus un slēdzot simtiem tīmekļa vietņu.

Operācija "Onymous", kurā piedalījās arī Francijas, Vācijas un Lielbritānijas policija, bija vērsta pret tīmekļa vietnēm, kas izmanto privātumu sargājošo tīklu "Tor", lai aizsargātu pircēju un pārdevēju identitāti, paziņoja Eiropas policijas birojs "Europol".

Operācijas mērķis bija "apturēt nelegālu un kaitīgu priekšmetu, tostarp ieroču un narkotiku, pārdošanu, izplatīšanu un popularizēšanu," teikts "Europol" paziņojumā.

Kopumā slēgtas 414 vietnes. Bet "Europol" atteicās atklāt, kā tam izdevies identificēt pārdevējus un šo tīklu administratorus.

Operācijas laikā konfiscēta arī digitālā valūta "Bitcoin" 800 000 eiro vērtībā, 180 000 eiro skaidras naudas un narkotikas.

"Mēs ne tikai aizvācam šos pakalpojumus no atklāta interneta. Šoreiz mēs esam arī devuši triecienu pakalpojumiem, kas izmanto "Tor", kur ilgu laiku noziedznieki uzskatījuši sevi par nesasniedzamiem. Mēs tagad varam parādīt, ka viņi nav nedz neredzami, nedz nesasniedzami," paziņoja "Europol" kibernoziedzības apkarošanas vienības EC3 vadītājs.

ASV varasiestādes ceturtdien paziņoja, ka tām izdevies slēgt tīmekļa vietnes "Silk Road" jauno versiju un izvirzīt apsūdzības tās 26 gadus vecajam vadītājam.

"Silk Road 2.0" tika izveidota mēnesi pēc "melnā tirgus bazāra" - "Silk Road" - slēgšanas.

ASV prokuratūra uzskata, ka "Silk Road 2.0" devis iespēju vairāk nekā 100 000 cilvēku pirkt un pārdot narkotikas un citas kontrabandas preces.

"Silk Road" bija tīmekļa tirdzniecības vietnēm "eBay" un "Amazon" līdzīga mājaslapa, kurā līdz tās slēgšanai 2013.gada oktobrī miljonu dolāru vērtībā visā pasaulē tika tirgotas narkotikas un citas nelegālas preces.

"Silk Road 2.0" izstrādātājs 26 gadus vecais Bleiks Benthols trešdien tika arestēts Sanfrancisko saistībā ar apsūdzībām narkotiku tirdzniecībā, datorsistēmu uzlaušanā, naudas atmazgāšanā un viltotu identitāšu tirdzniecībā, kas notikusi viņa tīmekļa vietnē. Viņam draud mūža ieslodzījums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!