Foto: Reuters/Scanpix/LETA

ASV un Baltkrievija pēc vairāk nekā desmit spriedzes gadiem gatavas apmainīties ar vēstniekiem, otrdien, 17. septembrī, pavēstīja augsta ranga ASV diplomāts.

Vašingtonai īstenojot centienus, lai uzlabotu attiecības ar izolēto režīmu Minskā, ASV valsts sekretāra vietnieks politikas jautājumos Deivids Heils ticies ar Baltkrievijas prezidentu Aleksandru Lukašenko.

Pēc tikšanās izplatītajā ASV vēstniecības paziņojumā Heils norādīja, ka ASV un Baltkrievijas attiecības atrodas "vēsturiskā pagrieziena punktā".

"Man ir tas gods paziņot, ka mēs gatavojamies apmainīties ar vēstniekiem, sperot nākamo soli attiecību normalizācijas virzienā, "norādīja diplomāts.

Heils konkrēti neminēja, kad vēstnieki, kas no abām galvaspilsētām tika atsaukti 2008. gadā, varētu atgriezties.

65 gadus vecais Lukašenko ir svarīgs Krievijas prezidenta Vladimira Putina sabiedrotais, un Baltkrievijas attiecību uzlabošana ar ASV notiek laikā, kad Kremlis vērš spiedienu, lai panāktu ciešāku Maskavas un Minskas saišu izveidošanu.

Bieži par "Eiropas pēdējo diktatūru" dēvētā Baltkrievija pakļauta Rietumu sankcijām bēdīgās cilvēktiesību situācijas un neapmierinošo vēlēšanu standartu dēļ.

Otrdien sarunu gaitā ar Heilu Lukašenko sacīja, ka vēlas uzlabot attiecības ar Vašingtonu.

"Mēs darīsim visu, lai mūsu attiecības attīstītos," Lukašenko teikto paziņojumā citē prezidenta birojs.

Centienos uzlabot attiecības Minsku aizvadītajā mēnesī apmeklēja Džons Boltons, kurš tobrīd vēl ieņēma Baltā nama nacionālās drošības padomnieka amatu.

Lukašenko tad sacīja, ka cer pāršķirt "jaunu lappusi" attiecībās ar Vašingtonu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!