ASV un Lielbritānijas koalīcijas patruļlidmašīnas trešdien pašaizsardzības nolūkā bombardējušas Irākas armijas pretgaisa aizsardzības objektus lidojumu aizlieguma zonā Irākas ziemeļos, informēja ASV armija.
ASV lidmašīnas nometušas augstas precizitātes bumbas uz pretgaisa aizsardzības objektiem uz ziemeļiem no Ainzalahas pilsētas pēc tam, kad Irākas armijas kareivji no tiem apšaudīja sabiedroto lidaparātus, teikts ASV bruņoto spēku Centrālās pavēlniecības paziņojumā.

Visas amerikāņu lidmašīnas neskartas atgriezušās bāzē.

ASV un Lielbritānijas lidaparāti patrulē lidojumu aizlieguma zonās, kas Irākas ziemeļos un dienvidos izveidotas pēc 1991.gadā notikušā Persijas līča kara, lai pasargātu šajās teritorijās dzīvojošos kurdus un šiītu musulmaņus no Irākas prezidenta Sadama Huseina režīma.

Irāka neatzīst šīs lidojumu aizlieguma zonas, jo tās izveidotas bez ANO rezolūcijas.

Aizvadīto gadu laikā Irākas pretgaisa aizsardzības spēki regulāri atklājuši uguni uz amerikāņu un britu patruļlidmašīnām, kuras atbildējušas ar pretuguni.

Irāka apgalvo, ka šajos uzlidojumos gājuši bojā vai ievainoti daudzi irākieši, bet ASV un Lielbritānija šīs apsūdzības noliedz.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!