Foto: EPA/Scanpix/LETA

Dienvidkoreja un ASV, reaģējot uz Ziemeļkorejas palaistajām raķetēm, ir vienojušās rīkot līdz šim vērienīgākās gaisa spēku mācības, informē medijs "Al Jazeera".

Šobrīd sabiedrotās valstis veic lielākās gaisa spēku mācības, kādas jebkad ir bijušas, iesaistot simtiem Dienvidkorejas un ASV kara lidaparātu, tostarp F-35 iznīcinātājus.

3. novemrbī izplatītajā paziņojumā Dienvidkorejas bruņoto spēku pārstāvji norāda, ka ar ASV ir noslēgta vienošanās, Ziemeļkorejas provokāciju dēļ, pagarināt mācības, kuras bija paredzēts noslēgt piektdien.

Dienvidkorejas un ASV bruņoto spēku pārstāvji sarīkoja virtuālu tikšanos un atkārtoti apstiprināja savu apņemšanos ieņemt "spēcīgāku vienotu aizsardzības pozīciju", raksta "Al Jazeera".

Ziemeļkoreja ir nosodījusi kopīgas militārās mācības starp ASV un Dienvidkoreju kā iebrukuma mēģinājumu un brīdinājusi par "spēcīgiem papildu pasākumiem", ja gaisa "karadarbība" turpināsies.

Portāls "Delfi" ja ziņoja, ka ceturtdien Ziemeļkoreja palaida trīs balistiskās raķetes, ieskaitot starpkontinentālo raķeti. Seula atbildēja, raidot iznīcinātāju raķetes ūdenī uz ziemeļiem no tās robežas. Līdz ar raķešu palaišanu Phenjana ir pieņēmusi eskalācijas kodoldoktrīnu, kas atļauj preventīvus kodoluzbrukumus dažādās brīvi definētās krīzes situācijās.

ASV Valsts departamenta preses pārstāvis Neds Praiss norādīja, ka Ziemeļkoreja ir pierādījusi, ka tā apdraud "savus kaimiņus, reģionu, starptautisko mieru un drošību un globālo kodolieroču neizplatīšanas režīmu".

ASV Nacionālās drošības padomes pārstāve Adriana Vatsone paziņoja, ASV veiks "visus nepieciešamos pasākumus", lai stiprinātu drošību.

Kodolsarunas starp ASV un Ziemeļkoreju tika pārtrauktas 2019. gada sākumā. Ziemeļkoreja līdz šim ir ignorējusi ASV prezidenta Džo Baidena aicinājumus uz diskusijām. Phenjana uzstāj, ka Vašingtonai vispirms vajadzētu atmest savu "naidīgo" politiku. Tas ir termins, ko tā galvenokārt lieto, lai aprakstītu sankcijas un kopīgos ASV un Dienvidkorejas militāros vingrinājumus, skaidro "Al Jazeera".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!