ASV un Itālijas amatpersonas nav spējušas vienoties par izmeklēšanas secinājumiem itāliešu aģenta nošaušanas lietā Irākā, piektdien paziņoja abu valstu pārstāvji izmeklēšanā.
"Izmeklētāji nav nonākuši pie vienādiem galīgajiem slēdzieniem, kaut arī, kopīgi pārbaudot pierādījumus, viņi vienojās par faktiem, atklājumiem un ieteikumiem vairākos jautājumos," teikts abu pušu kopīgajā izmeklētāju paziņojumā.

Abas puses norādīja, ka izmeklēšana "veikta ciešas sadarbības gaisotnē".

Paziņojumā arī godināts nogalinātais itāliešu aģents, kurš glāba atbrīvoto ķīlnieci, ziedojot savu dzīvību. "Mūsu sirdis apbēdina viņa traģiskā nāve, un viņa ģimenei mēs izsakām līdzjūtību un pateicību."

Īsi pēc itāliešu žurnālistes Džuliānas Sgrenas atbrīvošanas no Irākas kaujinieku gūsta ASV spēki 4.martā apšaudīja automobili, kurā atradās ķīlniece un Itālijas aģenti, nogalinot Itālijas slepenā dienesta aģentu Nikolu Kalipari, kā arī viegli ievainoja pašu bijušo ķīlnieci.

Kalipari Itālijā tiek uzskatīts par nacionālo varoni, jo viņš nāvējošos ievainojumus guva, ar savu ķermeni aizsargājot Sgrenu no lodēm.

Pentagons paziņoja, ka apšaude notikusi uz bīstama autoceļa Bagdādē un ka karavīri rīkojušies saskaņā ar noteikumiem, līdz ar to viņiem netiks izvirzītas nekādas apsūdzības par pienākumu nepildīšanu.

ASV apgalvo, ka itāliešu automašīna braukusi lielā ātrumā un nav reaģējusi uz amerikāņu karavīru brīdinājumiem.

Savukārt Itālija norāda, ka, saskaņā ar izdzīvojušā aģenta ziņoto, automašīna nav braukusi lielā ātrumā, un Sgrena noraidījusi ASV izteikumus, ka karavīri sākumā izšāvuši gaisā brīdinājuma šāvienus pirms uguns atklāšanas uz Itālijas automašīnu.

Ilggadējā kara korespondente Sgrena ASV ziņojumu nodēvēja par "nepieņemamu pliķi Itālijas sejā".

"Šī ziņojuma slēdzieni ir neiedomājami un nepieņemami Itālijas valdībai. Visa vaina par notikušo ir uzvelta Nikolam Kalipari," sacīja Sgrena, norādot, ka izmeklēšanas rezultāti ir vēl nožēlojamāki, nekā viņa gaidīja.

Sgrena otrdien sacīja, ka, pēc viņas domām, Itālijas valdība varbūt nav adekvāti informējusi ASV amatpersonas par itāliešu operāciju Irākā. Tomēr Itālijas valdība uzstāj, ka ASV armija Irākā bijusi informēta par itāliešu misiju.

Itāliešu un amerikāņu izmeklētāji tagad par izmeklēšanas gaitu un rezultātiem ziņos katrs savai valdībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!