Foto: AFP/Scanpix

ASV prezidents Baraks Obama un Ķīnas Tautas republikas vadītājs Sji Dzjiņpins vienojušies izdarīt lielāku spiedienu uz Ziemeļkoreju saistībā ar tās kodolieroču programmu, kā arī uzsvēruši, ka kiberdrošība nedrīkstētu kļūt par iemeslu savstarpējām aizdomām un nesakaņām starp ASV un Ķīnu, vēsta raidsabiedrība BBC.

Kiberdrošības jautājumam būtu jaunā veidā jāizgaismo abu valstu sadarbība, pēc tikšanās atzinuši abu pušu pārstāvji.

ASV Nacionālās drošības jautājumu padomnieks Toms Donilons paziņojis, ka abas puses vienojušās par nepieciešamību atbrīvot Korejas pussalu no atomieročiem un Pekina jau ir spērusi vairākus soļus, lai Phenjanai paustu savu neapmierinātību saistībā ar arvien pieaugošajiem kodoluzbrukuma draudiem no Ziemeļkorejas puses.

Neformālā abu valstu līderu tikšanās notikusi privātīpašumā Kalifornijas štatā, netālu no Palsmpringsas. Tā bija pirmā abu valstu līderu tikšanās kopš brīža, kad martā amatā stājās jaunais Ķīnas priekšsēdētājs.

Galvenās tēmas, ko apsprieda abu valstu līderi, bija ekonomiskie jautājumi un kiberdrošības problēma, kuras neatrisināšana, pēc Obamas teiktā, nopietni sarežģī abu valstu attiecības.

Pēc Donilona teiktā, Ķīna esot piekritusi izskatīt ASV pretenzijas par Ķīnas iespējamo kiberspiegošanu. Kiberdrošības jautājumi, kā izteicies Obamas padomnieks, ir Pekinas un Vašingtonas attiecību "nākotnes atslēga".

Intelektuālā īpašuma zādzības ir viena no visakūtākajām problēmām, ar ko saskaras ASV kompānijas un zaudējumi, ko nodara interneta pirāti, lēšami ap 300 miljardiem ASV dolāru gadā.

Vašingtona ir uztraukta par kiberspiegošanas izplatību, kurā par līderi tiek atzīta tieši Ķīna.

Maijā "Washington Post", atsaucoties uz konfidenciālu Pentagona ziņojumu, vēstīja, ka Ķīnas hakeri ieguvuši pieeju vairāk nekā 20 ASV drošības nozīmes sistēmu izstrādnēm.

Tieši tad ASV apvainoja Pekinu kiberuzbrukumu rīkošanā, tostarp uzbrukumos valdības resursiem.

Ķīna noliedz savu līdzdalību kiberspiegošanā un apgalvo, ka tai ir virkne pierādījumu, ka kiberuzbrukumu iniciatores un uzsācējas bijušas tieši ASV.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!